Ministar Varga: Helikopterska hitna uskoro polijeće, najesen legalizacija marihuane u medicinske svrhe!

Kroz dva tjedna trebao bi biti završen natječaj za pilot projekt helikopterskog hitnog medicinskog prijevoza, što bi trebalo skratiti vrijeme odaziva liječnika do početka medicinske intervencije prema unesrećenima, najavio je u petak ministar zdravlja Siniša Varga.

varga heli

Povodom turističke sezone i pojačanih dežurstava timova hitne medicinske službe duž hrvatskih prometnica, s obzirom na veći broj turista i 30-postotno povećanje broja medicinskih intervencija u odnosu na lani, ministar Varga posjetio je prometni tim u Brinju, jedan od takvih 15 uz glavne cestovne pravce, javlja Hina.

Kod unesrećenih manje teških posljedica

Istaknuo je kako studije svuda u svijetu pokazuju da se trošak uvođenja helikopterskog prijevoza vraća u vrlo kratkom vremenu, jer se vrijeme odaziva i početka bolničkog liječenja toliko skraćuje da je kod unesrećenih manje teških posljedica, invaliditeta ili dugotrajnog liječenja s rehabilitacijama.

Prosječna brzina dolaska na intervenciju ovih 15 dodatnih timova uz turističke prometnice u ovoj je sezoni 13 minuta, što se ocjenjuje dobrim s obzirom na gužve u prometu. Prosjek dolaska na intervenciju redovnih timova je 10 minuta.

Varga je zahvalio svim timovima na odgovornom i profesionalnom obavljanju posla, odnosno pružanju najviše razine zdravstvene usluge na prometnicama.

Varga je upravo gužve naveo kao jak argument za uvođenje hitnog medicinskog helikopterskog prijevoza, jer gužve produljuju vrijeme pružanja neophodne pomoći unesrećenima. “Posebno se to vidi kod moždanog ili srčanog udara”, rekao je Varga i najavio da će natječaj za pilot projkekt helikoptereskog hitnog zbrinjavanja biti završen kroz dva tjedna.

Polijetanje u roku tri minute

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, pozdravila je uvođenje malih specijaliziranih medicinskih helikoptera, od kojih očekuje da će polijetati u roku od tri minute, a ne 30 minuta kao vojni. Naglasila je kako se medicinski helikopter može spustiti na površinu ’11 puta 11 metara’, odnosno na svaku zaravan, auto-cestu, parking ili igralište, što ne može veliki vojni helikoper, koji se sada koristi za hitne medicinske intervencije.

U svakom od 15 timova, koji tijekom ljeta dežuraju uz prometnice diljem Hrvatske, nalazi se liječnik, medicinska sestra/tehničar i vozač s potpuno opremljenim i standardiziranim vozilom za hitne medicinske intervencije. Od početka dežurstva 19. lipnja zbrinuli su ukupno 545 osoba, od kojih 298 ozlijeđenih na mjestu nesreće i 247 oboljelih. Na mjestu nesreće smrtno je stradalo sedam osoba, dok je jedna osoba preminula tijekom prijevoza u zdravstvenu ustanovu.

Legalizacija marihuane

Ministar Varga najavio je kako će se ove jeseni realizirati Vladino obećanje o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe, istaknuvši kako je povjerenstvo za medicinski kanabis napravilo velik posao, utvrđeni su svi medicinski dokazi i indikacije za koje će se koristiti, te je u tijeku izrada Pravilnika po kojem će se kanabis moći uvoziti, distribuirati i propisivati.

Apelirao je na hodočasnike marijanskih svetišta da u subotu, na Veliku gospu, zbog najavljenih vrućina zaštite svoje zdravlje poštivanjem mjera opreza, nošenjem prozračne odjeće i pokrivala za glavu, konzumiranjem nemasne hrane te više voća i povrća i vode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari