Ministarstvo za demografiju ima novi projekt: Obiteljima uskoro stiže virtualna dječja kartica

Većina zemalja članica Europske unije nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece

Od lipnja sve će obitelji s djecom u Hrvatskoj imati pravo na virtualne dječje kartice koje će im omogućavati pogodnosti i popuste na robe i usluge. Riječ je o novom projektu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koja za cilj ima podizanje standarda i kvalitete života obitelji.

E-Dječja kartica je usluga, odnosno mobilna aplikacija kao isprava kojom se utvrđuje roditelj s brojem djece, a na temelju koje se potom ostvaruje mogućnost za pogodnosti i popuste. Aplikacija se neće moći koristiti kao sredstvo plaćanja, bit će besplatna za sve korisnike, a predviđene pogodnosti odnosno popusti povećavali bi se s brojem djece u obitelji.

Riječ je o prvoj takvoj pronatalitetnoj mjeri s nacionalne razine u Europi, koja neovisno o broju djece i bez dohodovnog cenzusa ili članarine omogućava financijske uštede obiteljima. Naime, većina zemalja članica Europske unije nudi obiteljske kartice roditeljima s troje ili više djece, točnije Obitelj 3+ kartice, a koje su dostupne i u Hrvatskoj uz plaćanje prethodno utvrđenog iznosa članarine.

“Cilj Ministarstva je da dječjom karticom promiče društveno odgovorno poslovanje za stvaranje povoljnog i poticajnog okruženja za obitelj i mlade. Postavljanje sustava u testnu okolinu te inicijalne podrške u korisničkom testiranju usluge e-Dječja kartica kroz sustav e-Građani očekuje se 1. travnja 2020. godine, a usluga e-Dječja kartica bit će dostupna za korištenje i primjenu tijekom lipnja 2020. godine”, kazali su iz Ministarstva Glasu Slavonije.

S pojedinim partnerima se još pregovara, no ističu kako je izgledno da hrvatske obitelji koje u lipnju aktiviraju svoju e-Dječju karticu mogu očekivati popuste na posjete nacionalnim parkovima, muzejima, kazalištima te za željeznički prijevoz. E-Dječja kartica trebala bi biti i svojevrsni simbol društvenog konsenzusa oko demografske obnove s ciljem promoviranja obitelji s više djece, zaključuju iz Ministarstva.

Koncept “kartice” koja to zapravo nije omišljen je, ističe se, jer je Ministarstvo ovim projektom željelo pridonijeti i digitalizaciji društva: “E-Dječja kartica bit će namijenjena roditeljima maloljetne djece, a čije će korištenje, u suradnji s javnim i privatnim sektorom, omogućavati razne pogodnosti odnosno popuste na proizvode i usluge te će u prvoj fazi implementacije biti dostupna kao aplikacija za mobilne uređaje, kao doprinos digitalizaciji društva u skladu sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi. Usluga e-Dječja kartica bit će dostupna u sustavu e-Građani, uz korištenje sustava NIAS – Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav. Kroz uslugu e-Dječja kartica zaprimat će se zahtjevi te će se generirati pristupni podaci za mobilnu aplikaciju”.

Ističu i kako iskustva pojedinih europskih zemalja potvrđuju da je korištenje obiteljske kartice učinkovit alat za smanjenje troškova obitelji s više djece te da se pokazala kao izvrstan alat koji prema obiteljima mogu koristiti svi oni koji žele pridonijeti podizanju standarda obitelji.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari