U Hrvatskoj potvrđen 14. slučaj koronavirusa: Pozitivan Labinjanin koji je bio u kontaktu sa zaraženim iz Pule

Foto: Ilustracija (Riportal.hr)

Riječ je o osobi koja je došla iz Italije zajedno s prvooboljelim pacijentom

Iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom. Ona je hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o mlađoj osobi koja je došla iz Italije, zajedno s prvooboljelim pacijentom, a ima blaži oblik bolesti.

Do sada je u Hrvatskoj potvrđeno ukupno 14 oboljelih osoba.

”Što se tiče opće epidemiološke situacije u Europi, ona i dalje nije dobra. Štoviše, ona se pogoršava, tako je i s Italijom. Od danas se za cijelu Hrvatsku primjenjuju mjere karantene za sve koji dolaze iz Italije. Sve mjere vezane za javna okupljanja se provode. A što se tiče karantene  u Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, one su u funkciji, ali još nije primljena niti jedna osoba”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na redovnoj sjednici Stožera za civilnu zaštitu.

Kazao je da je danas iz Italije u Hrvatsku ušlo 193 ljudi, od čega ih se 24 se samovoljno vratilo u svoju zemlju jer su došli iz pogođenih područja.

”Ostali su dobili mjere samoizolacije”, poručio je Božinović.

“Potvrđen je 14. slučaj koronavirusa. Riječ je o bliskom kontaktu koji je pod nadzorom. Epidemiološkla slika je mirna, nema naznake da virus slobodno cirkulira”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i nastavio:

”Pozorno pratimo situaciju u susjedstvu. Završen je sastanak s ravnateljima zdravstvenih ustanova da bi se pripremili za sve izazove koji nas čekaju.”

Zasad nema zatvaranja vrtića i škola

”Ono što od prvog dana radimo je to da uz redovito komuniciranje pokušavamo podići svijest svih građana i organizatora događaja da je ovo jedna situacija gdje treba sačuvati hladnu glavu”, rekao je Božinović.

“Naš dnevni razgovor se očito dobro prima na terenu, mislim da su svi shvatili da preko 1000 ne bi trebalo organizirati. To ne znači za manje skupove, oni moraju osigurati visoke higijenske standarde, slijediti uputu HZJZ-a, postoji dosta takvih događaja koji se odgađaju, mislim da je to dobro”, rekao je Božinović.

Osvrnuo se i na škole.

“Tu treba biti posebno oprezan, o tim stvarima treba razgovarati struka i treba razgovarati na razini zemlje. Naravno da nisu sve županije jednako izložene. Do sada se nije pokazala potreba da se donese takva preporuka”, rekao je Božinović.

Smatrmo da je naša epidemiološka situacija povoljna, imamo uvezene slučajeve iz Italije. Lokalne transmisije nema. U ovom trenutku nema potrebe da zatvaramo škole i vrtiće. Svaki dan pažljivo razmatramo takve mjere”, istaknuo je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. 

Moguće i kazne

U slučaju da netko laže da nije bio u Italiji, Božinović je rekao da se te osobe može kazneno i prekršajno.

”Prekršajna kazna je od 3 do 8 tisuća kuna. Sanitarni inspektori bi u slučaju pisanja prijave bili u pratnji policije, a oni bi osigurali da ta osoba ode u karantenu”, rekao je Božinović.

Nulti pacijent i dalje pod nadzorom

Ravnateljica Klinike za infektivne bolest ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić izvijestila je da su pacijenti koji su dosad hospitalizirani dobro te da nema novih informacija o njihovu stanju. ”Novi pacijent koji se prije kratkog vremena pokazao pozitivnim, riječ je o mladom čovjeku, ima blage simptome”, kazala je Markotić.

Prvi zaraženi pacijent u Hrvatskoj je dobro, istaknula je Markotić.

”Nulti pacijent je dobro. Svi simptomi su bili blagi. Pokušavamo dobiti dva uzastopna negativna nalaza, s razmakom od 48 sati, što još nismo dobili. Naglašavam da je ovo novi virus. Klinički on bi mogao ići kući no budući da želimo biti sigurni da taj nalaz ne može izazvati neku reinfekciju mi ga držimo pod nadzorom.”

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari