Foto: Pixsell

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je za HRT kazala kako će se svi ljetni festivali održati, kao i mnogobrojne glazbene manifestacije, te da se još dogovara model prema kojem će se puniti gladališta.

“I prošle smo godine godine omogućili festivale na otvorenom. Svi klasični festivali – Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Zadarske večeri i ostali, održat će se, vjerujem u punom kapacitetu što se tiče publike jer će od 1. srpnja biti u uporabi digitalne zelene potvrde što će omogućiti organizatorima da pune gledališta”, kazala je, piše Index.

“Prošli tjedan smo na Vladi usvojili program potpora, između ostalog i za sektore kulturnih događanja, zajednom s turističkim događanjima i povremenim prometom – tri sektora kojima nije bio onemogućen rad odlukom, ali su u stvarnosti bili onemogućeni raditi. Dat ćemo im dodatnu financijsku podršku, kako bi ponovno mogli pokrenuti djelatnosti”, rekla je ministrica.

VIDEO DANA:

Moguće je da veći dio programa bude za gledatelje s covid-potvrdom

Kazala je kako se još dogovara način djelovanja i misli da će to biti hibridni model – ili će dijelovi gledališta biti za one koji neće moći ishoditi digitalnu potvrdu ili će veći dio programa biti uz predočenje digitalne potvrde, a manji za one koji ne mogu ispuniti uvjete.

“Apeliram na građane da ishode potvrde kako bi se vratili kulturnim događanjima u punim kapacitetima, kazala je ministrica, pa dodala: “Svatko se može cijepiti, neki su preboljeli ili se mogu testirati brzim antigenskim testovima”.

“Jedino što može zaustaviti pandemiju i jedini put prema normalnom životu je cijepljenje. Građani trebaju slušati znastvenike i svoje liječnike, dati im puno povjerenje , a ne da se informiraju na društvenim mrežama i izvorima koji nisu pouzdani i čiji cilj nije informirati već slati neke druge poruke”, rekla je Obuljen Koržinek.

“Za neke su gubici stopostotni”

“Mi smo držali kulturu otvorenom, međutim kultura ovisi o okupljanju većeg broja ljudi. Još nije moguće izračunati koliki su gubici, ali za neke su stopostotni. Omogućili smo cijeli niz potpora – izravna i organizatorima i samostalnim umjetnicima, posebna programska sredstva, kredite poduzetnicima u kulturu. Već smo sada na preko 400 milijuna kuna u zadnjih 12 mjeseci. Zadnje je bilo u rebalansu – 58 milijuna kuna, od čega 52 za ponovno pokretanje aktivnosti i 6 milijuna samostalnim umjetnicima i neovisnim profesionalcima”, kazala je Obuljen Koržinek.

Dodaje da su izravne potpore vezane za gubitak prihoda, ali, nažalost, mnogi umjetnici nisu mogli prikazati takav gubitak prihoda da bi se mogli kvalificirati za redovite potpore.

“Zato nam se činilo da je bolje osigurati dodatna programska sredstva, to su bili naši natječaji za digitalnu prilagodbu kulturnih sadržaja, kako bi svoj rad prezentirali u drugom obliku”, kazala je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari