MINISTRICA RADA U PGŽ O NEZAPOSLENIMA Šikić: Planiramo stipendirati obrtnička zanimanja

Ministrica koja se proslavila tvrdnjom kako je u Hrvatskoj „previše visokoobrazovanih“ još jednom je istaknula kako je u svim županijama primijećena neusklađenost između ponude i potražnje radnih vještina

Ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić posjetila je Primorsko-goransku županiju.

Tim povodom održala je sastanak s predstavnicima Primorsko-goranske županije na temu nezaposlenosti u županiji, te projektima i mjerama koje se provode radi poticanja zapošljavanja i položaja nezaposlenih na tržištu rada.

Na sastanku su ispred Primorsko-goranske županije sudjelovali predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, te pročelnice UO za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač i UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar.

Ministrica Šikić izvijestila je o tome kako je do kraja lipnja na državnoj razini zaposleno 90 132 ljudi, te da se nada da će do kraja turističke sezone ta brojka doseći 100 000.

“Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zaista se potrudilo povući sva sredstva iz Europskog socijalnog fonda, i ne samo iz Europskog socijalnog fonda, mi prezentiramo građanima svih županija svoj rad i mogućnosti, te na koji način se mogu aplicirati projekti za povlačenje sredstava iz Europske unije, jer je nama interes da bude povučen i zadnji euro na dobrobit svih građana naše zemlje. U Rijeci smo naišli na izuzetno dobar odaziv. Osim toga, Rijeka je sama po sebi već pokazala jako dobro iskustvo vezano i uz povlačenje sredstava, a i uz zaposlenost, što pokazuje i indeks razvijenosti”, rekla je ministrica Šikić.

Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je rekao da su na temu zapošljavanja, izmijenili vrlo dragocjene informacije sa predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

“Ono što je bitno pitanje, prije svega na polju sustava školovanja su deficitarna zanimanja, a pogotovo u onom dijelu koji je vezan za obrtništvo. Isto tako bitno je pitanje tržišta rada koje je uvjetovano i geografskim položajem Primorsko-goranske županije a uz njega i “tržište cijene rada” koja je izuzetno bitna da bi određene ljude zadržali i da bi radili u našem kraju”, rekao je Fabijanić.

Ministrica je istaknula kako je u svim županijama primijećena neusklađenost između ponude i potražnje, kao i činjenicu da na Zavodu za zapošljavanje postoji čak i dugotrajno nezaposlen veliki broj ljudi koji po svojoj obrazovnoj strukturi ne odgovara tržištu rada.

“Mi pokušavamo svim mjerama aktivne politike zapošljavanja, prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, obrazovnim programima sa brzim osposobljavanjem za poznatog poslodavca, smanjiti broj nezaposlenih i prilagoditi tržište rada. Međutim, i za budućnost planiramo stipendirati obrtnička zanimanja, te pet deficitarnih zanimanja iz visokog obrazovanja”, za kraj je rekla ministrica Šikić.

Nakon sastanka, održan je Okrugli stol u suradnji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Primorsko-goranske županije na temu poticanja zapošljavanja u Primorsko – goranskoj županiji, a u okviru kojeg se raspravljalo o provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja kao i o mogućnostima koje se pružaju u okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014. – 2020.

U prvih šest mjeseci u Primorsko-goranskoj županiji, 2816 korisnika je obuhvaćeno programima aktivne politike zapošljavanja kroz sedam projekata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari