MLADI SEZONSKI RADNIK: ‘Ja prvi više neću, plaća se prepolovila, uvjeti u kojima radimo po 12 sati dnevno bez sata odmora…

Foto: Ilustracija

Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar, podijelio je ispovijest nekadašnjeg sezonskog radnika koji to više ne želi biti zbog – izrabljivanja

Zastupnik Živog zida, Ivan Pernar, na svom je Facebook profilu podijelio ispovijest Slavonca kojemu je prekipjelo slušati ispovijesti poduzetnika koji tvrde da nude odlične sezonske poslove, ali se na oglase nitko ne javlja. Konkretno, one koji šalju poruku da posla ima (i oni su živi primjer za to jer oni su ti koji posao nude), ali nedostaje radne snage, onih koji žele obavljati zadane poslove. Slavonac je Pernara zatražio da na svom Facebook profilu objavi njegovu poruku, što je zastupnik Živog zida i učinio.

“Pozdrav Ivane. Molim te da na svojoj stranici, barem kad budeš imao vremena, progovoriš o sezonskim radnicima i kukanju kako nema osoblja za sezonu. Ja, kao kuhar, prvi više ne želim na sezonu nakon svih neugodnih iskustava. Nikada nisam šutio. Još prije 2, 3 godine sam portalima slao slike smještaja i uvjete u kakvim sam radio. Sada žale za nama Slavoncima i žele uvoz radnika u ugostiteljstvu. Ja sam pozvan ovaj tjedan kod mog savjetodavca u HZZ i vjerovatno ću biti obrisan s evidencije nezaposlenih jer ne želim raditi po 12 sati dnevno bez slobodnog dana za 4.000-5.000kn. Bit ću samo još jedan broj manje u lažima ove države. Još prije 5,6 godina moja plaća je bila i do 10.000kn. Sada trebam biti sretan ako dogovorim 6.0000kn. Toliko od Slavonca koji još nije otišao u Irsku ili Njemačku, nadajući se da će stvari ići bolje.”

U komentaru je svoje iskustvo sa sezonskim poslovima podijelila još jedna sezonska radnica iz Slavonije:

“Dosta je više priča raznih poduzetnika na obali da nitko ne želi raditi!! Radila sam nekoliko sezona, od Istre do Dalmacije, smještaj i hrana zagarantirani, toliko su bili dobri da smo hranu sami kupovali, a za smještaj imali šatore. O plaći pola na ruke, pola na račun da ne pričam, vecinu smo dobili isplaćeno tek krajem godine, ako i tada. O danu odmora je tek suludo govoriti, radi se 90 i više dana bez odmora i s dnevnom pauzom od sat vremena, radno vrijeme od 7 do 2 ujutro. Sve pod pokroviteljstvom hrvatske države, inspekcije i HZZ-a. Također, moram napomenuti da se pola toga kucalo, a pola nije, a porezni inspektori su dobivali duple plaće da ne rade prijave. Nažalost, mi kao klinci, šutjeli smo i radili jer to nam je bio izvor prihoda za daljnje školovanje… A sada, kao magistra, živim van Hrvatske i svima onima koji iskorištavaju radnike želim da propadnu jer svoju djecu ne bi trali, al nas Slavonce očito ne smatraju ničijom djeca niti ljudima, već rođenim kmetovima”, napisala je korisnica Facebooka.

U komentarima je bilo o onih koji se ne slažu da su uvjeti tako grozni ili da bi kuhari trebali zarađivati više novca nego što tvrde da zarađuju, “Ja niti jednom kuharu ne bih dao preko 7.000 kn. Ipak imaš samo jeb*ne tri godine zanata. A kirurg ima 12.000, kako?”, komentirao je jedan od korisnika.

Vijesti.hr
Foto: RTL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views