NOVOSTI U OVRŠNOM ZAKONU: Ovršenici će imati pravo na smještaj u trajanju od 18 mjeseci

Ilustracija (Pixsell)

Izmjene Zakona onemogućit će ovršenje jedine nekretnine, odnosno nekretnine u kojoj ovršenik stanuje

Izmjene postojećeg Ovršnog zakona, koje bi trebale biti izglasane do saborske ljetne stanke, donijet će četiri novosti, donosi Večernji list.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je kako nema vremena za novi zakon, već da će se postojeći zakon mijenjati na temelju prijedloga Mostovih zastupnika u Saboru. Bilo je to dok su bili dio vladajuće većine.

Izmjene Zakona onemogućit će ovršenje jedine nekretnine, odnosno nekretnine u kojoj ovršenik stanuje. U Zakon će se uvesti odredba prema kojoj je nekretnina za stanovanje osnovna životna potreba.

Nadalje, ovrha nad nekretninom neće se moći pokrenuti ako je zbroj glavnica tražbina s već pokrenutim ovrhama na toj nekretnini manji od 20.000 kuna.

Ovršenik će se zaštititi i time što će, ukoliko bude provedena ovrha nad njegovom jedinom nekretninom, imati pravo na smještaj u trajanju od godinu i pol dana. Naknadu tog troška osiguravat će centri za socijalnu skrb. Uvjet za osiguravanje smještaja je da dobrovoljno napuste nekretninu.

Prema Mostovom prijedlogu, promijenit će se udio plaće koji ne može biti ovršen. Do sada je riječ bila o dvije trećine, a ubuduće će biti o tri četvrtine prosječne neto plaće, donosi Večernji list.

Najavljene izmjene Ovršnog zakona nailaze na kritike zbog, prema nekima, premalog iznosa nad kojim se ovrha nad nekretninom ne bi smjela provoditi (prijedlog je 20.000 kuna). No, kako je za Večernji list izjavio ministar Bošnjaković, još se traže rješenja kako bi se podigla kvaliteta izmjena Zakona.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari