DUGI OTOK

MLADI ŽUPNIK IZVAN KONTROLE! ‘Šerifuje mjestom! S oltara blati vjernike koji se pridržavaju epidemioloških mjera’

Foto: Thinkstock

Problematičnu situaciju je došao smirivati nadbiskup iz Đakova

Zbog incidentnog ponašanja Tomislava Vlahovića, župnika u tri mjesta na Dugom otoku, koje je nedavno kulminiralo čak i fizičkim nasiljem, u nedjelju je u Sali hitno poslan đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, piše Slobodna Dalmacija.

On je, kako bi smirio problematičnu situaciju koja traje od početka epidemije, razgovarao s don Tomislavom i mještanima Luke, Žmana i Sali, koji se već mjesecima žale na problematično ponašanje i stavove mladog župnika.

Don Tomislav je ondje na službu stigao prije godinu i pol dana, nakon velikog skandala koji je kao policijski kapelan priredio Zadarskoj nadbiskupiji. Naime, njega su mještani Benkovca tada prijavili kako ih zaustavlja u prometu u svom osobnom automobilu, ali s policijskom palicom, lažno se predstavljajući kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske. Navodno je i prijetio batinama te privođenjem ako se ne budu ponašali u skladu s njegovim naredbama.

Ta je priča završila podizanjem optužnice i dekretom biskupa Vojnog ordinarija da se Vlahović, kao tadašnji župnik u Perušiću kod Benkovca, razriješi službe u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Novu službu ubrzo je dobio na Dugom otoku, međutim, i tamo su brzo počeli problemi koji su eskalirali u vrijeme karantene zbog koronavirusa. Iako su i Hrvatska biskupska konferencija i Zadarska nadbiskupija svim župama još krajem ožujka poslale obvezne naputke za poštovanje strogih epidemioloških mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa, don Tomislav je od početka odbijao po njima postupati.

I u vrijeme najgore krize nije želio zatvoriti crkvu, već je držao mise, s oltara otvoreno propovijedajući kako je cijela priča o pandemiji velika urota i prijevara.

Nakon incidenta u mjestu Luka početkom kolovoza, don Vlahović je prvi put službeno prijavljen Zadarskoj nadbiskupiji.

Njegovi vjernici u župi svetog Stjepana optužili su ga kako “šerifuje” mjestom i kako je u vrijeme korone bez pitanja u svećeničku zgradu doveo 40 mladih ljudi iz Slavonije. Navodno je, kako stoji u dopisu koji su poslali zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću, odgurnuo 73-godišnju domaćicu župe u Luci jer jednom od njih nije htjela dati ključeve crkve. Zbog svega, pastva mu se u crkvi svela na samo nekoliko vjernika.

Ubrzo nakon te prijave iz Luke, u petak je stigla nova, i to iz susjednih Sali, odakle također traže hitnu reakciju Nadbiskupije zbog ”nepridržavanja epidemioloških mjera na liturgijskim slavljima”. Don Tomislav, upozoravaju iz Sali, hostije i dalje daje na usta umjesto na ruke, poziva vjernike da pružaju ruke jedni drugima u znak mira, nije uklonio blagoslovljenu vodu iz škropionica, a vjernicima nije osigurao prozračno mjesto za ispovijed.

Uz to, cijelo vrijeme s oltara iznosi svoja osobna shvaćanja epidemiološke situacije i čak proziva one koji se, za razliku od njega, mjera pridržavaju. Ukratko, sve ono što se ne smije i što bi trebalo izbjegavati.

”Molimo vas da utječete na župnika jer je zbog turističke sezone na izmaku epidemiološka situacija zabrinjavajuća”, stoji u dopisu iz Sali, na koji je Zadarska nadbiskupija reagirala hitnim slanjem nadbiskupa Hranića, piše Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari