MUTACIJE

Moguće dobre vijesti: Omikron je, čini se, križanac COVID-a i prehlade. Lakše se prenosi, ali…

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest

Dan nakon što su preliminarni rezultati pokazali sumnju da je nova varijanta omikron virusa ušla i u našu zemlju, američki znanstvenici objavili su da taj južnoafrički soj najvjerojatnije nastao “pokupivši” isječak virusa obične prehlade, prenose RTL Vijesti. 

Uklapanjem toga isječka u vlastitu strukturu omikron bi mogao izgledati »ljudskiji«, što bi mu pomoglo da izbjegne napad ljudskog imunog sustava, objavio je Venky Soundararajan ekspert tvrtke u Cambridgeu zaduženu za analizu podataka virusnih materijala.

VIDEO DANA:

To bi moglo značiti da se virus lakše prenosi, no da, zasad, uzrokuje samo blagu ili asimptomatsku bolest. Prema ranijim studijama, stanice u plućima i u gastrointestinalnom sustavu mogu istovremeno udomiti virus SARS-CoV-2 i viruse obične prehlade, piše Novi list.

Takva istodobna infekcija stvara uvjete za virusnu rekombinaciju, proces u kojem se dva različita virusa u istoj stanici-domaćinu u međusobnoj interakciji kopiraju, stvarajući nove kopije. Južna Afrika, gdje je omikron prvi put identificiran, ima najveću stopu HIV-a na svijetu, koji slabi imuni sustav i povećava osjetljivost osobe na infekcije. Postoje i druge hipoteze da je najnovija varijanta omikron možda provela neko vrijeme razvijajući se u životinji-domaćinu.

Nova otkrića naglašavaju važnost toga da ljudi dobiju trenutno dostupna cjepiva protiv koronavirusa i tako smanje izglede da se imunokompromitirane osobe susretnu s virusom, kazao je Soundararajan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari