BRŽE I JEFTINIJE

MORSKI AUTOBUS Mještani ovog jadranskog gradića na posao i u školu idu brodom

Foto: HRT Screenshot

Stanovnici Muggie, gradića od svega 14 tisuća stanovnika kraj Trsta, na posao i školu umjesto autobusom idu brodom.

Gradić od svega 14 tisuća stanovnika smješten je odmah uz Trst, kuda se ide brodom. I to ne bilo kakvim, već plutajućim autobusom, gradskom linijom koja iz ovog malog gradića svakoga dana prevozi putnike – morem, donosi HRT.

– Svako jutro idem brodom na posao. Jako je praktično, umjesto da idem autobusom, idem brodom. Vozim se niti pola sata, puno manje nego busom – kaže Arianna, Muggia.

– Odlično je, jer sam za 30 minuta u gradu, inače bih trebala ići autobusom, kojemu treba više. Ne moram plaćati parkiranje, pretplatna karta traje koliko želim, a autobusna traje samo mjesec dana, ima mnogo pozitivnih strana – priča Valentina, Muggia.

Dolazi uvijek na vrijeme, točno u 7 i 15, jer nema gužve na cesti, zastoja, a zato ni kašnjenja na posao. U floti su četiri broda. Na samom ulazu nalazi se bar, ipak smo u Italiji, pa je jutarnja kava obavezna, a i dobar je uvod u radni ili školski dan. Ovi školarci put do škole, krate ponavljanjem gradiva.

– Jako je praktičan, kreće u 7.15 iz Muggie i staje nam praktički pred školom, a autobus, moramo čekati dva autobusa, i treba nam najmanje sat vremena – opisuje Fabiola, Muggia.

– Da bismo stigli u školu na vrijeme trebali bismo uzeti autobus od 6,30 ili 6,40 i onda uzeti drugi, ako uopće stignemo. Ako ne stigneš, e onda si “gotov” jer zakasniš, a s brodom nikad nismo zakasnili – navodi Giulia, Muggia.

U brodu se, kažu, znaju svi, a začetnik ideje o javnom morskom prijevozu u tršćanskom zaljevu je Silvano. Rođeni Puljanin koji je prije mnogo godina, rodni grad zamijenio Trstom.

– Ja sam u Trstu već 40 godina, ustvari sam rodom iz Pule. Pred 30 godina mi je došla ideja pa smo počeli raditi te vožnje po Trstu – prisjeća se Silvan Perić, vlasnik brodova.

Na toj se relaciji vozi deset puta dnevno, postoje linije i prema ostalim manjim mjestima u okolici Trsta, a uz putnike, u utrobi broda može prevoziti i bicikle.

– Dugačak je 32 metra, a širok 7,20 metara, ima 300 putnika nosivosti i u utrobi broda može stati od 30-40 bicikala. Pokazalo se vrlo povoljno po ljeti jer iz Trsta ljudi idu za Poreč, Parenzanu i to, tako da tršćanski zaljev prijeđu brodom, umjesto da idu po cesti s kamionima, autobusima – objašnjava Silvan.

I uz priču, stigli smo do Trsta. Kao i putnici, zadovoljni su i u tršćanskom javnom prijevozu.

– Friuli-Venezia-Giulia je uvijek podupirala lokalni javni prijevoz. Uložili smo mnogo resursa, što obuhvaća cestovni javni prijevoz, koji je jedan od najboljih u Italiji, ali i morski prijevoz koji u gradu na moru, poput Trsta, ima vrlo važnu ulogu. To pokazuju i brojevi koji rastu iz godine u godinu, a posebice za vrijeme pandemije kada su putnici tražili više prostora – izjavio je Michele Scozzai, odnosi s javnošću Trieste Transporti Spa.

Mnogo prostora ima i u kabini koja izgleda, šali se Silvano, poput dnevnog boravka, udobnost je važna i posadi. Za kormilom je kapetan Claudio, Silvanov zet.

– Kabina je velika da, projektirana je kako bi se u njoj moglo boraviti komotno i po nekoliko sati, kaže Claudio, kapetan broda.

Silvano ima još mnogo planova, koje ćemo ostaviti da se konkretiziraju, kako bismo opet, jednom mogli pričati o Puljaninu koji je ostavio trag u tršćanskoj povijesti, izvještava Ivana Nežić za HRT-ovo Dobro jutro, Hrvatska.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari