Može li s 5 lipa od trošarina za litru dizela zaživjeti Fond #milazasve? Imamo odgovor vladajućih!

Marin Rončević novac za liječenje svoje Mile je prikupio, no tu ne želi stati, već pomoći i drugoj djeci

Marin Rončević u Americi se bori za život svoje kćeri i istodobno energiju usmjerava u pronalaženje rješenja za ostalu bolesnu djecu za koju sustav nema rješenja. Tragom njegove ideje o izdvajanju od trošarina za dizel – došli smo do iznosa od gotovo milijardu kuna na godinu koji bi se uložio u Fond #milazasve.

Dan nakon što nam je ministar zdravstva Milan Kujundžić odgovorio porukom da nema vremena komentirati svaki prijedlog – danas poručuje da sam ne može donijeti odluku o odricanju spomenutog iznosa u korist bolesne djece.

Novac za liječenje svoje Mile je prikupio, no tu ne želi stati, već pomoći i drugoj djeci.

”Mislim da je u redu da se uključe državne institucije, odnosno država. tih pet lipa od trošarina od dizela za koje sam ih pozvao, to je kap u moru od love koja pristiže u državni proračun”, kaže.

Odgovor ministarstva zdravstva

Iz ministarstva zdravstva odgovaraju kako podržavaju sva nastojanja da se prikupe dodatna sredstva za  zdravstveni sustav, ali da su za svaki takav prijedlog potrebne  međuresorne konzultacije i analize. Napominju i da je Fond za skupe lijekove pri HZZO-u povećan na gotovo milijardu i pol kuna. HDZ-ovi koalicijski partneri prijedlog Milina oca podržavaju.

”Mi ćemo evo u okviru naših ovlasti, mogućnosti odgovornosti preko naših saborskih zastupnika definitivno to snažno podržati”, ističe Matija Posavec iz HNS-a.

”To treba riješit na drugi način, koji način iz proračuna, sad je to pitanje premijera pa ne bih radio njegov posao, ali sigurno da treba pomoći djeci”, dodaje Milan Bandić.

A kada bi se država odrekla pet lipa od trošarina na dizel i benzin godišnje bi ostala bez milijarde i pol kuna, izračunali su naftni stručnjaci.

Više od pola milijarde kuna bio bi dio novca od trošarina samo na dizelska goriva koji bi se prebacila u Fond za liječenje koje ne pokriva HZZO.

“Ideja je teško provediva”

”To je prijedlog do kojeg smo možda svi zajedno trebali doći da ne kažem da je aktualni ministar da je htio pokazati empatiju”, kaže predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Ideja je teško provediva, smatra bivši ministar gospodarstva.

”Ako ima više pacijenata to se mora riješiti općim sustavom zdravstva,a opći sustav zdravtsva se opet financira iz općih rashoda države, a opći rashodi države se financiraju iz općih prihoda države tako da je to jedan složen sustav. Prijedlog je dobar i logičan, ali mislim da ne bi bio dobar za javne financije i zdravstvo”, jasno će Ljubo Jurčić.

Zato zdravstveni sustav treba mijenjati po uzora na europske zemlje, kaže ekonomski analitičar.

”Stvorile su konkurenciju između privatnih i javnih osiguravatelja, javnih i privatnih pružatelja i cijene su usluga pale i na taj način su se stvorile uštede i za takve skupe tretmane”, tvrdi Damir Novotny.

Na taj način novcem građana plaćala bi se skupa liječenja, koja djeci poput Mile daju nadu u ozdravljenje.

Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja