BORBA S KORONAVIRUSOM

Možemo li očekivati nove mjere za Uskrs? Evo što kaže ravnatelj Civilne zaštite!

Foto: M.L.

O tome možemo li pred Uskrs očekivati nove, strože protuepidemijske mjere zbog većeg broja zaraženih i tko krši postojeće mjere, u “U mreži Prvog” HRT-a govore ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika.

Trut je uvodno govorio o nadzoru mjera i inspekcijskom nadzoru tijekom vikenda. “Od određenog otvaranja je izvršeno 60.800 nadzora, to je jedna dosta velika brojka, sagledano je 685 nepravilnosti. Usmeno su izdana 723 upozorenja, temeljem kojih su vlasnici lokala ili objekata odmah to ispravili”, dodao je, piše Net.hr

Trut je istaknuo da je utvrđen 341 prekršaj, izdano je 89 prekršajnih naloga, ostale su pisana upozorenja i policija je provela postupak za 6 kaznenih djela. “Svakodnevno imamo oko 1000-1200 nadzora, nastojimo sagledati sve aktivnosti na terenu. Nastoji se stvoriti ozračje gdje oni koji su odgovorni za određene lokalitete i aktivnosti, poštivaju te preporuke”, rekao je Trut.

Što se tiče nepravilnosti, najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane, najveća kršenja su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenje maski. Osvrnuo se na sastanak s udrugom ugostitelja, Trut kaže da oni sami traže da inspekcija izlazi na teren i upozorava one koji krše propise, jer time olakšavaju rad. “Sve ovisi kako mi kao društvo funkcioniramo i poštujemo mjere koje su propisane, a one su stručne, iste kao i u drugim zemlja. većina sugrađana ih poštuje”, dodao je.

Dio ugostitelja nije otvorio terase, čak njih 50%, Stamać je rekla da su procijenili da im se to ne isplati jer uz sve mjere ne bi imali dovoljan broj stolova da pokriju troškove rada. “Većina ovi koji su otvorili poštuju mjere, oni su za to da inspektori rade svoj posao jer ako se brojevi povećaju, doći će do ponovnog zatvaranja, a to nikome nije u interesu”, dodala je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari