VAŽAN PREGLED

Na besplatnom pregledu madeža tumori otkriveni kod svake osme osobe

RTL

Važnije je nego ikad ojačati svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi

U Zagrebu se od 7. do 11. lipnja provodila 14. po redu akcija “Djeluj sada!”, u suradnji s Referentnim centrom Ministarstva zdravstva za melanom te klinikama za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb.

Cilj akcije je bio osvještavanje građana o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu. Tijekom trajanja akcije obavljen je besplatan pregled madeža za 314 građana.

Pregledi su održani u prostorijama Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože “Zdravi pod suncem”, a pritom je otkriveno ukupno 38 tumora. Ovkakav rezultat dodatno ukazuje na nužnost preventivnih pregleda.

Bitno je otkrivanje u ranijoj fazi

Zbog konstantnog porasta broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba je 2007. pokrenuo javnozdravstveni projekt “Djeluj sada!”.U okviru ovog projekta svake se godine organiziraju besplatni preventivni pregledi madeža za građanes ciljem prevencije i ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože.

Dodatno, među 314 građana otkriveno je sedam suspektnih melanoma, koji će ubrzo biti i operirani u KBC-u Sestre milosrdnice. Uz to, otkriveno je i 29 bazocelularnih karcinoma, 2 planocelularna karcinoma i 57 aktiničkih keratoza.

S obzirom na to da je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na to da građani odgađaju odlaske liječnicima na preventivne preglede, važnije je nego ikad ojačati svijest građana o neophodnosti preventivnih pregleda te otkrivanju zloćudnih bolesti kože u ranoj fazi.

“Grad Zagreb kontinuirano radi na edukaciji građana o načinima i važnosti prevencije te važnosti odlaska na redovite godišnje preventivne preglede, svjesni činjenice da 80 posto UV zračenja, koje kasnije djeluje na nastanak zloćudnih tumora kože, primamo u ranoj životnoj dobi”, piše u priopćenju Grada a prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari