KAKVA TUGA

Osmaši su ostali bez maturalca, a agencija im ne želi vratiti novac

Duško Marušić

Ovog proljeća, s cijepljenjem i značajnim poboljšanjem situacije, 1. lipnja je donesena odluka da se ponovno dopuste školska putovanja

Učenici OŠ Pušča još lani su uplatili agenciji Kontakt Tours za maturalno putovanje u Solaris. Zbog korone je sve odgođeno, no s 1. lipnja skinuta je zabrana putovanja. No agencija im je javila da je u stečaju.

Od 1. lipnja su ponovno dopuštena školska putovanja

Osjećamo se prevarenima i izigranima. Cijelo vrijeme su nam govorili da ništa ne možemo tražiti dok se ne ukinu zabrane i ne smiri situacija i mi smo prihvatili tu činjenicu. Pa Vlada je na početku korone zaštitila agencije zabranivši nama, koji smo uplatili maturalac, da tražimo povrat novca od njih! A sad kad to možemo tražiti i kad se može i na maturalac, ta ista Vlada ništa ne čini da nas spasi od krađe i da nas zaštiti.

Za 24 sata objasnili su roditelji učenika Osnovne škole Pušća koji su zbog zakonski upitnih poteza agencije Kontakt Tours ostali bez maturalnog putovanja iako nisu morali.

Ovog proljeća, s cijepljenjem i značajnim poboljšanjem situacije, 1. lipnja je donesena odluka da se ponovno dopuste školska putovanja.

Osnovna škola Pušća je još 2019. godine s agencijom Kontakt Tours ugovorila jednodnevni izlet na Plitvice za 6. i. 7. razrede te maturalac od pet dana za tri tada 7. razreda, kaže ravnatelj škole Arsen Šarunić.

“S obzirom da su nam ti učenici još bili u školi, čim je 1. lipnja objavljeno da se može putovati, razrednici su zvali agenciju no nitko nije javljao. Napokon smo došli do direktora agencije Tihomira Koraća, koji je prvo kazao da su putovanja i dalje zabranjena, a kad je shvatio da nije u pravu, rekao je da da je tvrka u stečaju od 4. lipnja i da oni nemaju novca ni za povrat ni za organizaciju putovanja”, ispričao je ravnatelj, a potvrđuje i razrednik Vedran Iskra koji je pregovarao s Koraćem.

Razrednik je dodao da se Korać pravdao da je agencija u blokadi od veljače, te da će vratiti novac čim mu država uplati nepovratnu pomoć za putničke agencije.

Sugovornici kažu nam kako je Korać osnovao i novu putničku agenciju, te preko nje nudi potpuno iste izlete kakve je nudila i agencija Kontakt Tours. To se vidi i u Googlevim pretragama, gdje se uz njegovo ime pojavljuje i agencija Jan Tours.

Korać nije odgovarao na pozive novinara.

“Ići ćemo s kaznenom prijavom protiv tog čovjeka, ne može on otići u stečaj baš četiri dana nakon što su se stekli uvjeti da se ide na maturalac, a onda poslovati preko druge svoje agencije kao da se nije ništa dogodilo”, objašnjavaju roditelji.

U međuvremenu je 24 sata od Ministarstva turizma saznao kako je Sabor u petak prihvatio Izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu, prema kojima je ukinuta prošlogodišnja odredba o tome da putničke agencije ne trebaju odmah vraćati novac za odgođena putovanja. Prema novoj odluci, sve agencije dužne su u roku od 14 dana vratiti novac za putovanja koja nisu realizirana, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari