NOVI TREND U HRVATSKOJ?

Na bolovanju svakog dana gotovo 100.000 ljudi! Iz Ministarstva odlučili tome stati na kraj, evo što planiraju

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/RTL

Ukoliko bolovanje traje kraće od 42 dana otvara se na račun poslodavca, dok za ona dulja teret snosi HZZO

Kontrolori Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje prošle godine zatvorili su 35 posto kontroliranih bolovanja za koje su ocijenili da su radnici na bolovanju, iako za to nema razloga.

U HZZO-u su lani obavili 12.195 kontrola i pregledali 49.265 osiguranika, što je 14 posto više nego u 2020. godini. Rijetki su oni koji se mogu pohvaliti tako dobrim zdravljem da baš nikada nisu otvorili bolovanje, a trošak bolovanja u jednoj godini iznosi tri milijarde kuna, prenosi Net.hr. 

Ukoliko bolovanje traje kraće od 42 dana otvara se na račun poslodavca, dok za ona dulja teret snosi HZZO. Prošle godine i jednih i drugih je bilo znatno više nego godinu ranije. Točnije, svaki dan zbog bolovanja na teret poslodavca s posla izostane 64.430 zaposlenika, a na teret HZZO-a 31.744 osobe – ukupno gotovo 100.000 osoba.

Najčešće bolesti

Najviše se boluje u Rijeci, Zagrebu, Gospiću, Čakovcu i Krapini, koji su iznad hrvatskog prosjeka. Najmanje bolovanja otvara se u Dubrovniku, Virovitici, Požegi, Vinkovcima i Šibeniku.

No, od čega radnici u Hrvatskoj najviše boluju? Dnevnik Nove TV iz resornog Ministarstva doznaje da su u pitanju “generalne bolesti”, a najčešća je “bolest lokomotornog sustava”, u narodu poznatija kao “ukočilo me”.
U ovu kategoriju spadaju sve bolesti i ozljede te na takvu vrstu bolovanja ide 66 posto ljudi. Zbog komplikacija u trudnoći 20 posto, sedam posto su izolacije, a šest posto pratnja i njega člana obitelji.

Iz ministarstva su, upitani kako planiraju riješiti problem neopravdanih bolovanja u zdravstvu, poručili da planiraju “češće i žurne kontrole” te da planiraju “osnažiti HZZO kako bi bilo manje manipulacija”. Sve je to, ističu, dio zdravstvene reforme.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari