'TO JE NEPRIHVATLJIVO'

Švedska televizija: ‘Ruski avioni s nuklearnim oružjem ušli su u naš zračni prostor’

Foto: Twitter

Izvori švedske televizije tvrde da su dva Suhoja imala nuklearno oružje, a sva četiri aviona poletjela su iz ruske enklave Kaljingrad

Ruski borbeni zrakoplovi naoružani projektilima s nuklearnim bojevim glavama navodno su ušli u zračni prostor Europske unije prije nego su ih presreli borbeni zrakoplovi švedskih snaga, tvrdi švedska televizija TV4.

Naime, sve se odigralo 2. ožujka, a TV4 navodi da je formacija od dva Suhoja Su-24 i dva Suhoja Su-27 preletjela Baltik i krenula prema otoku Gotlandu.

Izvori švedske televizije tvrde da su dva Suhoja imala nuklearno oružje, a sva četiri aviona poletjela su iz ruske enklave Kaljingrad.

Vojne vlasti nisu željele komentirati informacije o tome da su avioni bili naoružani nuklearnim oružjem.

“Rusko kršenje švedskog zračnog prostora je, naravno, potpuno neprihvatljivo. To će dovesti do čvrstog diplomatskog odgovora Švedske. Švedski suverenitet i teritorij uvijek se moraju poštivati”, poručio je švedski ministar obrane, Peter Hultqvist.

“Analizirali smo incident i jasno je da ne možemo isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje da se radilo o namjernom činu, da su prekršili švedske granice”, kazao je načelnik zračnih snaga Carl-Johan Edstrom.

Kršenje zračnog prostora trajalo je oko minutu. Švedska je podigla Gripene koji su fotografirali uljeze, a tako se, navodi TV4, navodno otkrilo da imaju nuklearno oružje, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari