TRAGEDIJA

Na porodu preminula mlada trudnica oboljela od korone; Liječnici uspjeli spasiti bebu…

Photo: ILUSTRACIJA/ Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

‘Već nakon 5-6 dana pacijenti završavaju u bolnici sa naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru’

Nakon što je jučer ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, izjavio da je treći val epidemije koronavirusa gotov, da se krivulja se prelomila, a broj novooboljelih pada, danas je ravnatelj Varaždinske bolnice Nenad Kudelić u emisiji “Studio 4” HRT-a rekao da u Varaždinskoj županiji ne mogu reći da se krivulja prelomila, piše Net.hr

“Možemo reći da se nadamo da se nalazimo na platou. Već tri tjedna broj novootkrivenih zaraženih kreće se blizu 150 i to sa odmakom rezultira velikim pritiskom na bolnički sustav. Za razliku od prethodnog vala kada smo bili među prvima u Hrvatskoj, u ovom valu kasnimo 10-ak dana za ostatkom Hrvatske. Tijekom travnja u bolničkom sustavu bilježimo linearni porast hospitalizacije bolesnika.

Zadnjih 5-6 dana brojka se ustabilila na 170-180, što je manje nego u prethodnom valu, ali kliničke slike su puno teže. U ovom valu brojka hospitaliziranih je upola manja, ali brojka ljudi koji zahtijevaju intenzivno liječenje i respiratore je između 25-30”, rekao je, te dodao kako je noćas preminula mlada trudnica od 32 godine, koju su uspjeli poroditi, ali je zbog komplikacija, teške upale pluća, preminula.

Mlađi na intenzivnom liječenju

Kudelić je istaknuo da se prosječna životna dob onih koji se liječe u jedinici intenzivnog liječenja spustila za 10-15 godina te je naveo tri razloga za to. “Prvi je što je veliki broj starijih osoba preminuo, drugi je procijepljenost tog djela populacije, a treći je drugi soj virusa koji izazova teže kliničke slike i kod mlađih osoba”, rekao je te dodao kako se u kontinuitetu na liječenju nalazi barem jedno dijete.

“U prethodnom epidemiološkom valu ljudima se pogoršavalo nakon 10-15 dana, a danas je taj period kraći. Već nakon 5-6 dana pacijenti završavaju u bolnici sa naglim pogoršanjem i vrlo brzo završe na visokim dozama kisika, a nerijetko i na respiratoru”, kaže te ističe da je sve veći postotak teže oboljelih koji nemaju drugih komorbiditeta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views