PREKINUT ŠTRAJK

Na sudovima čak 60 zaposlenika već je dalo otkaz?! ‘Osjećamo se prevareno i izigrano!’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Presudilo je svega stotinjak glasova na razini Hrvatske, 22 od 47 podružnica bile su za ostanak u štrajku, pritom sve najveće

“Osjećamo se izigrano!” Najčešća je to rečenica koja se može čuti od državnih i lokalnih službenika i namještenika dan nakon što je Sindikat prihvatio ponudu Vlade o 12-postotonom povećanju plaća i da se o tome potpiše sporazum te da se štrajk koji je paralizirao pravosuđe okonča, piše Net.hr.

No, dobar dio zaposlenika osjeća se izigrano i to ne skrivaju. U nevjerici su zbog svega što se dogodilo i smatraju da osam tjedana štrajka za tih 12 posto povećanja plaće, što je oko 70 eura u prosjeku, nije bilo vrijedno, piše N1.

U konačnici, presudilo je svega stotinjak glasova na razini Hrvatske, 22 od 47 podružnica bilo je za ostanak u štrajku, pritom sve najveće. Što je i logično jer na većim sudovima u Hrvatskoj radi se nerijetko dva ili tri posla za tako malo plaću, koja nekome pred mirovinom iznosi oko 750 eura.

‘Dođite ovdje na tjedan dana’

“Voljela bih da oni koji su bili za prekid štrajka dođu samo tjedan dana raditi ovdje pa bi brzo shvatili o kakvom se poslu radi”, rekla je za N1 djelatnica jednog zagrebačkog suda i izrazila nezadovoljstvo dogovorenom povišicom.

Da su sindikati sudjelovali u zakulisnim igrama misle i mnogi drugi dojučerašnji štrajkaši.

“Razočarani smo, osjećamo se izdano… Na našem sudu, koji broji puno članova sindikata, većina je bila protiv. Žao nam je što se prihvatila prva ponuda. Ne moraš ići po stočnim sajmovima da bi znao da se prva ponuda odbija”, kazala je još jedna djelatnica”.

I druge djelatnice rekle su da se osjećaju prevareno, razočarano i izdano.

“Netko se ispod žita dogovarao. Žao mi je ovih mladih cura, koje će uskoro otići, a kako i ne bi? Ne znam kako su skupili te glasove i kako je došlo do ovoga. Htjeli smo ići do kraja jer smo umorne, potplaćene…”, složne su djelatnice, kojima će sindikalni predstavnici morati objasniti jako puno toga.

Dobronić: ‘Temeljna pitanja su i dalje otvorena’

I dok je ministar Malenica odahno i izrazio zadovoljstvo zbog kraja štrajka, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić definitivno nije na ministrovoj liniji.

“Prekid štrajka je pozitivna činjenica samo zbog toga što će građani i poduzetnici moći ostvarivati svoja temeljna zakonska i ustavna prava. Temeljna pitanja položaja sudova i sudskih službenika su i dalje otvoreno pitanje”, poručio je Dobronić, prenosi Net.hr.

Kako tvrdi sindikalna povjerenica Marija Paun, dosad je čak 60 ljudi dalo otkaz.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari