SLASNE BOBICE

Video | Na tržnicama španjolske trešnje i 20 eura, ali stižu domaće. Marko iz Kaštela najavljuje: ‘Bit će 5 eura’

Proizvođači otkrivaju i da domaću kaštelansku trešnju mogu prepoznati i po tome što će je biti najkasnije do 10. lipnja. Sve nakon toga, tvrde proizvođači, nije kaštelanska

Crvene, zrele trešnje zovu na kušanje, no cijene su slabo istaknute. Ni ne čudi jer se za kilogram traži od 8 pa 20 eura.

Jure prodaje na tržnici i govori nam: “Mjerica je od 3,5 do 4 eura. Jedna je do 400 grama, uvozna je iz Španjolske. Kilogram je 10 eura.”
Preskupo, a mjerica se isplati i manje jer negdje košta i sedam eura.

Marija Novokmet iz Kaštel Gomilice kaže koliko su trešnje bile lani. “prošle godine bile su oko 25 kuna, ja to znam jer imam trešnju. Ali da je nemam, ne bih dala ove novce ni za sto godina. Mogu kupiti kilo teletine za ove vodice malo.”

Sanela Čuljak iz Vinkovaca manje negoduje zbog cijene pa kaže: “S obzirom na to da smo mi iz Slavonije, pa imaju svašta nešto što mi nemamo, nama je dobro.”

Na tržnicama su uglavnom uvozne, a one domaće kažu bit će povoljnije.

Jure s tržnice prognozira: “Domaće će ti biti za 10 ili 15 dana kilogram boljih trešanja stajat će od pet do šest eura”.

No, ona prava kaštelanska trešnja već sazrijeva, a proizvođači se spremaju u petak ili subotu za berbu…

Ivo Zorić, proizvođač trešanja u Kaštel Starom, otkriva tko sve bere kad sazriju plodovi: “Ja I žena, sinovi, ako dođu prijatelji na uru ili dvi to nam je malo. Uglavnom smo u branju ipak samo žena i ja. Na svoje uberemo i sto kili”.

I dok tržište određuje cijenu, proizvođači koji sami prodaju svoje trešnje, neće dizati cijene.

Marko Grozdanić, proizvođač trešanja iz Kaštel Starog, otkriva kako oni rade: “Mi smo ustrajni, iz velike teče idu direktno prema ljudima. Nadamo da cijena neće prilaziti pet eura ove godine.”

Od četiri sorte trešanja, trenutno sazrijeva gomiliška, a najcjenjenija je srcarica koja stiže zadnja.

Grozdanić kaže kako prepoznati domaću: “Pravu kaštelansku trešnju možete očekivati do najkasnije 5. i najkasnije do 10. lipnja. Sve iza toga što bude s natpisom da je kaštelanska, nema veze s Kaštelima.”

Samo da kiše ne bude i već ovaj vikend na tržnice stiže kaštelanska trešnja i to znatno povoljnija od uvozne. A bez sumnje i ukusnija, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari