Najveće iznenađenje EU izbora ima velike planove: ‘Bit ću ministar pravosuđa i policije i premijer’

Mislav Kolakušić je učestalim medijskim istupima u javnosti zaradio nadimak ”suca pravednika”

Najveće iznaneđenje nedjeljnih izbora za Europski parlament definitivno je bivši sudac trgovačkog suda Mislav Kolakušić koji je osvojio 68.882 preferencijalnih glasova (81,26 posto) te tako zauzeo drugo mjesto ukupno, odmah iza Ruže Tomašić koja je osvojila 69.989 glasova (76,45 posto).

Iako su sinoć mnogi mediji htjeli doći do njega, on je samo kratko poručio da ne daje izjave i da večer planira provesti s obitelji.

Kolakušić je i prije izbora bio uvjeren u pobjedu, a najavio je i sljedeće poteze: “Prvo postajem europarlamentarac, kao takav kandidirat ću se na predsjedničkim izborima i pobijediti.”

“Ne zanimaju me fotelje”

Kolakušić je podnio Državnome sudbenom vijeću (DSV) ostavku na dužnost suca Trgovačkoga suda s danom 24. svibnja 2019. godine.

“Ne zanimaju me fotelje, a ona sudačka je itekako poželjna. Na izbore idem kao običan građanin“, rekao je tada Kolakušić, predsjednik udruge Antikorupcija i nositelj nezavisne kandidacijske liste za Europski parlament.

“Pokušao sam unutar pravosuđa u svih 20 godina učiniti sve da zaštitim imovinu građana Republike Hrvatske, podnosio sam kaznene prijave Uskoku, gdje i malo dijete vidi da se radi o kaznenome djelu, i sve je to rezultiralo apsolutno ničime. Hrvatskoj nedostaje pravde, morala i jednakosti i zato sam odlučio napustiti sud jer postoji samo jedno mjesto s kojega možete promijeniti Hrvatsku, a to je Vlada i 76 mandata u rukama”, poručio je prije nekoliko dana i najavio da će nakon pobjede na euroizborima svima skenirati imovinu, posebice dužnosnicima.

Zaradio nadimak “suca pravednika”

Kolakušić je učestalim medijskim istupima u javnosti zaradio nadimak ”suca pravednika” koji ”diže glas protiv loših zakona”.

U vrijeme Vlade Zorana Milanovića poslao je na ocjenu ustavnosti Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Tvrdio je da spomenuti zakon može donijeti velik broj negativnih posljedica koje se mogu usporediti sa štetom koja je učinjena za vrijeme privatizacije 90-ih godina, nakon čega je zakon i izmijenjen.

Kolakušić je pod svjetla reflektora dospio je i 2013. godine, kada je ušao u otvoreni sukob s tadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem, kada je govorio kako su predstečajne nagodbe – pljačka stoljeća.

Kolakušić je 2017. godine javnim istupima oštro osudio donošenje i način donošenja lex Agrokora, odnosno Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima, navodeći da se, između ostalog, ne zna tko je spomenuti zakon pisao. Smatra da je najveći problem u Hrvatskoj taj što se zakoni pišu po narudžbama aktualnih lobija.

Iduće godine, u lipnju 2018., Kolakušić se s još 11 kandidata kandidirao za suca Ustavnog suda RH za jedno od tri tada prazna mjesta, no nije bio izabran.

Uzeo glasače Živom zidu

Zbog svog djelovanja se sukobljavao sa predsjednikom suda, ali i predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom. Kolakušić je igrao na kartu da građani nemaju puno povjerenja u pravosuđe i žestoko ga je kritizirao tvrdeći da će znatno razdrmati sudski sustav, očistiti ga od korupcije, ukinuti predsjednike sudova…

Kolakušić nije želio da ga se etiketira kao političara, nego je nastupao isključivo kao pravni stručnjak i sudac s iskustvom. S vremenom je sa čisto ekonomsko pravnih tema, proširio svoje djelovanje. Osnovao je udrugu Antikorupcija i upozoravao da je ona rak rana društva.

Kolakušić je svojim populističkim nastupima upravo i uzeo najviše protestnih birača koji su dosad išli Živome zidu.

Bit će ministar pravosuđa i policije i volonter premijer

Kao što je i najavio, Kolakušić se ne planira zadovoljiti pobjedom na euroizborima. Planira na predsjedničke, ali i na parlamentarne izbore.

Građanima, kaže, nudi program koji bi nakon parlamentarnih izbora rezultirao osnivanjem nove, nekontaminirane državne antikorupcijske agencije, ali i spajanjem ministarstava pravosuđa i policije, radi učinkovita suzbijanja korupcije i organiziranoga kriminala.

“Ja ću preuzeti poziciju ministra pravosuđa i policije i biti premijer volonter”, rekao je nedavno Kolakušić što bi značilo da bi imao sav represivni aparat u rukama, pa su analitičari upozorili da je to obilježje autokratskih režima.

Upitan kako će kao kandidat za predsjednika Republike gledati na geopolitičko pozicioniranje Hrvatske, Kolakušić je rekao kako Hrvatska mora postati jaka država.

“Mi smo sada manji od makovog zrna. Dođu Amerikanci, mi se ulizujemo, dođu Rusi, mi se ulizujemo, dođu Kinezi-sada se njima ulizujemo. Vrijeme je da postanemo država i ja garantiram da ćemo postati jaka država – svoji na svome,” rekao je Kolakušić.
V. Gubo
Foto: Patrik Macek/Pixsell

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views