Najveći rast plaće u Hrvatskoj od početka krize

Ne, ovo nije prvoaprilska šala. Prosječne neto plaće u Hrvatskoj početkom ove godine doživjele su najveći rast od početka krize. U siječnju su iznosile 5.656 kuna, odnosno 103 kune više nego u istom mjesecu prošle godine, prema podacima Hrvatske gospodarske komore. To se povećanje može zahvaliti ponajprije Vladinoj odluci o smanjenju poreza na dohodak, zbog čega su nominalne plaće početkom godine porasle za 1,9 posto.
No, većim plaćama pridonijela su još dva razloga, o kojima se manje govori. Prvi je pad cijena, nezabilježen u novijoj povijesti Hrvatske, koji traje već godinu dana. Drugo, otpuštanje radnika provodi se uglavnom u privatnom sektoru, koji otprilike ima dvije tisuće kuna manji prosjek plaća od razmjerno pošteđenog javnog sektora. Stoga se dijelom stvara statistička varka: slabije plaćeni radnici odlaze na burzu, pa se popravlja prosjek onima koji su zadržali posao, može se zaključiti iz podataka Komore.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja