Piršić tvrdi: Referendum u Labinu nije propao!

Nakon što su rezultati jučerašnjeg savjetodavnog referenduma u Labinu i okolici, na kojoj su se građani izjašnjavali žele li ili ne novu termolektranu na ugljen (Plomin C) u svom okruženju, u medijima su se pojavila oprečna tumačenja njegova ishoda. Naime, oko 94 posto građana koji su izašli na referendum je kazalo kako je protiv tog projekta. Ipak, takav rezultat, čini se, nekima nije po volji, pa je u dijelu medija lansirana tvrdnja kako je ‘referendum propao’, a jer je izlaznost bila slaba (oko 39 posto). Na takve pokušaje obezvrijeđivanja volje građana, reagirao je Vjeran Piršić, čelnik Udruge Eko Kvarner. Piršić citira i dijelove zakona koji ukazuju kako je referendum uspio, a ne ‘propao’.

– Suočeni s, po našem mišljenju, netočnim tumačenjem rezultata jučerašnjeg referenduma o kontroverznom projektu “Plomin C” smatramo potrebnim ukazati na zakonsku regulativu istoga – kaže Piršić, te citira te zakonske odredbe.

ZAKON O REFERENDUMU I DRUGIM OBLICIMA OSOBNOG SUDJELOVANJA U OBAVLJANJU DRŽAVNE VLASTI I LOKALNE SAMOUPRAVE (NN 33/96)

“Članak 58. Na savjetodavnom referendumu imaju pravo sudjelovati birači koji imaju prebivalište u jedinici, odnosno jedinicama lokalne samouprave kao i u jedinici, odnosno jedinicama lokalne uprave i samouprave za koju, odnosno koje je savjetodavni referendum raspisan. NA SAVJETODAVNOM REFERENDUMU ODLUČUJE SE VEĆINOM GLASOVA BIRAČA KOJI SU IZAŠLI NA GLASOVANJE.”

A što je s referendumom o ulasku Hrvatske u EU?

Piršić povlači paralelu i s referendumom o pristupu EU-i.

– Nastavno, smatramo razumnim i podsjetiti da kada su građanke i građani RH 22. siječnja 2012. glasali za ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju na referendum je izašlo SAMO 43,51% birača (tom prilikom 66,27% glasalo je za, a 33,13% protiv).- napominje on.

Po njegovu mišleljenju radi se o nepoznavanju zakona ili o svojevrsnoj propagandi onih koji se zalažu za realizaciju projekta Plomin C.

– Zbog svega navedenog smatramo da su učestale tvrdnje pojedinih novinara (i komentatora) da je jučerašnji referendum “propao” posljedica ili nepoznavanja pozitivnih zakonskih propisa RH ili samo dio višegodišnjeg permanentnog rada istih na zagovaranju realizacije kontroverznog projekta “Plomin C”, suprotno jasno iskazanoj želji građana Labinštine – zaključuje Vjeran Piršić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja