REFORMSKA MJERA

Video | Nakon gotovo 30 godina: U hrvatske domove zdravlja vraćaju se psiholozi!

Stravična ubojstva u Srbiji podsjetnik su da se ovakvi zločini mogu dogoditi i drugdje. Kako bi više brinuli za mentalno zdravlje djece – u domove zdravlja u Hrvatskoj, nakon gotovo 30 godina, vraćaju se psiholozi. Ravnatelji škola dobili su upute za pojačani nadzor, a sve one koji posjeduju ilegalno oružje – poziva se da ga predaju

Nakon 29 godina psiholozi ponovno u domovima zdravlja. Reformska je to mjera ministra Beroša kako bi se djeci osigurala psihološka pomoć.

“Mora se nešto učiniti da se radi na ozbiljnoj prevenciji. Što prije roditelj dovede svoje dijete na jedan lako dostupan način, u zajednici, u domu zdravlja, veća je šansa da to dijete neće razviti dalje simptome, da neće doći do progresije”, govori Ella Selak Bagarić iz Hrvatske psihološke komore.

Pomoć će moći potražiti – bez uputnice.

Mjeru pozdravljaju građani

“To će za djecu značiti jako puno, jako puno. Nije ništa bilo psihologa dosad, treba ih uvesti”, govori Dorotea iz Zagreba.

“Sigurno da će to doprinijeti stabilizaciji psihe kod djece. Djeca su dosta agresivna postala, gledam neke klince, ponašanje im nije baš primjereno”, kaže Vlado iz Zagreba.

Samo u Zagrebu djeca na prvi termin kod psihologa čekaju tri do četiri mjeseca. Za mnoge je to, nažalost, prekasno.

“Sve uštede na djeci se najskuplje plaćaju. Nažalost, nekada dođe do ovakvih tragičnih događaja, mi smo svjesni da je i porast pokušaja i broja suicida na populaciji djeci i mladih. Ovo je zadnji trenutak da pomognemo našim pacijentima”, kaže Ella Selak Bagarić iz Hrvatske psihološke komore.

I ministar obrazovanja pozvao ravnatelje da u školama pojačaju nadzor

Traži od njih i da u ponedjeljak okupe djecu kako bi razgovarali o stravičnoj tragediji u Beogradu. A sve kako se ne bi dogodila i kod nas.

“Država radi sve kako bi se suzio taj prostor, ali nažalost uvijek je moguće da postoje patološki pojedinci koji su odlučili napraviti jedno ozbiljno, teško kazneno djelo”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

I to najčešće ilegalnim oružjem.

“99 posto gotovo svih kaznenih djela se počini ilegalnim oružjem. Što vam hoće reći – problem je ilegalno i rigorozne mjere Zakona o oružju nisu te koje će riješiti problem vatrenog oružja”, kaže Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje.

Za ilegalno posjedovanje oružja kazna je do tri godine zatvora. No, ministar negoduje.

“Negdje između 90 i 95 posto takvih slučajeva biva uvjetno osuđeno što po mišljenju policije ne postiže onu svrhu penalizacije”, dodao je Božinović.

Pa sve one koji imaju ilegalno oružje ministar poziva da ga dobrovoljno predaju. Dosad je tako prikupljeno više od 350 tisuća oružja i 6 milijuna komada streljiva, izvještava Marina Brcković za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari