KADA I KOGA CIJEPITI?

Nakon starijih i kronično bolesnih, tko je na redu za cijepljenje? Kaić: ”O tome mora odlučiti politika!”

Foto: Pixell

‘Od travnja će dolaziti veće količine cjepiva nego do sada, ali opet se neće moći sve odjednom procijepiti. Morat će se dogovoriti u Vladi, svatko će morati zastupati svoj resor i donijeti odluku koga će se prvoga, a koga drugog i trećeg cijepiti’, kaže glavni epidemiolog HZJZ-a dr. Bernard Kaić

Raste broj zaraženih, bolnički odjeli pune se pacijentima, sve je više mlađih na respiratorima. Cjepiva nema za sve koji bi se željeli cijepiti. U tom kontekstu postavlja se pitanje hoće li se prioriteti treće faze cijepljenja postavljati prema epidemiološkim, ali i gospodarskim kriterijima te hoće li turistički radnici ili učitelji imati prednost pred drugim radno aktivnim građanima, piše Net.hr

“Svakog dana u Hrvatski zavod za javno zdravstvo stižu zahtjevi policije, ugostitelja, novinara, pomoraca i turističkih djelatnika da oni postanu prioritetne skupine za cijepljenje”, kazao je glavni epidemiolog Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Bernard Kaić u emisiji Izaberi zdravlje Hrvatskog radija.

‘Redoslijed mora utvrditi politika’

Kaić kaže da oni mogu doći na red tek kada se procijepe starije osobe i one s kroničnim bolestima, a redoslijed mora utvrditi politika.

“Nije nam potreban novi plan cijepljenja, može se eventualno razraditi ta treća faza cijepljenja kada se cijepe starije osobe s kroničnim bolestima da se razrade prioriteti unutar radne populacije. Od travnja će dolaziti veće količine cjepiva nego do sada, ali opet se neće moći sve odjednom procijepiti. Morat će se dogovoriti u Vladi, svatko će morati zastupati svoj resor i donijeti odluku koga će se prvoga, a koga drugog i trećeg cijepiti. To više nije medicinsko pitanje trebaju li prednost imati policajci, učitelji ili novinari to je ekonomsko i političko pitanje”, dodao je dr. Kaić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari