IZNENADNI OBRAT

Nakon teksta Net.hr-a oglasio se i Beroš: ”Vozačima saniteta isplatite cijelu nagradu!”

Foto: Pixell/Facebook

Danas su gotovo svi domovi zdravlja u Hrvatskoj primili dopis ministra Vilija Beroša na temelju kojeg moraju ponovno izračunavati nagrade vozačima saniteta koji na temelju uredbe iz ožujka voze oboljele od koronavirusa jednako kao i vozači hitne, ali su bili diskriminirani kod izračuna nagrade

Nakon objave teksta Net.hr-a u kojem je vozač saniteta iz Karlovca, Tomislav Cerovac, upozorio da je uz plaću za prosinac, kada je točno 26 puta vozio i zbrinjavao bolesne od koronavirusa, dobio svega 69 kuna i 12 lipa nagrade na temelju Odluke koju je Vlada donijela 7. prosinca 2020. o nagrađivanju zdravstvenih radnika koji rade s oboljelima od koronavirusa, te da se sprema cijeli protestni val, odnosno, da će vozači saniteta diljem Hrvatske skupiti svoje “nagrade” i poslati iznose na adresu ministra zdravstva Vilija Beroša, stigla je vijest da je ministar Beroš reagirao i zatražio da se i vozačima saniteta nagrade obračunavaju kao i vozačima hitne.

Net.hr je dobio na uvid dopis koji je ministar Vili Beroš uputio danas, 13. siječnja, svim domovima zdravlja u Hrvatskoj u kojem zapravo tumači Odluku o nagrađivanju i ranije uredbe po kojima su vozači saniteta stavljeni pod kapu Zavoda za hitnu medicinu u uvjetima koronakrize.

“Slijedom navedene Odluke Stožera civilne zaštite RH, te obveze koje iz te Odluke proizlaze za radnike u timovima sanitetskog prijevoza, isti ostvaruju pravo na posebnu nagradu od 10 posto od osnovne plaće za sve odrađene sate u mjesecu, s obzirom da su u okviru cjelokupnog radnog vremena angažirani na poslovima vezanim uz pružanje zdravstvene skrbi oboljelima od bolesti COVID-19”, stoji u dopisu ministra Beroša, te će se sada nagrade vozačima saniteta morati izračunavati ponovno.

Naravno, radi se o pojašnjenju koje je moralo biti upućeno već u prosincu, nakon donesene Odluke, a ne tek nakon isplaćenih “nagrada” koje su izazvale gnjev poniženih vozača.

Reforma koja je unazadila vozače saniteta

Vozači saniteta su još od 2011. godine, na temelju reforme hitne zdravstvene službe koju je osmislila Maja Grba Bujević, dugogodišnja šefica Zavoda za hitnu medicinu, u nepovoljnijem položaju od vozača hitne službe, imaju znatno niže koeficijente za plaću, a u ožujku 2020. Grba Bujević, tada i kao načelnica u Stožeru, formalno ih je uključila u timove za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa. Odnosno, vozili su isto kao hitna, ali bili slabije plaćeni od vozača hitne. U trenutku izračuna “nagrade” opet ih se separiralo i zaključilo da nisu isto kao hitna, te su domovi zdravlja za njih odlučili primijeniti formulu – koja je u konačnici donijela bizarno niske izračune “nagrade”.

Sada je Beroš svojim dopisom riješio samo taj dio problema, a riješio se i protestne akcije, masovnog slanja iznosa “nagrade” koja je nepravedno izračunata. No, još nema odgovora je li spreman na razgovor o suštini problema, o dugoročnom rješavanju statusa vozača saniteta. Da je taj problem riješen, ne bi se niti dogodio ovaj skandalozni izračun nagrada.

Ukratko, iz sindikata vozača saniteta još uvijek čekaju sastanak u Ministarstvu zdravstva i ozbiljno rješavanje njihovog statusa. “Vozimo, strpljivi smo, ali ne može to zauvijek tako. Zapanjila nas je brzina kojom su danas išli spašavati pogrešku oko izračuna nagrade. Nadamo se da bi tu brzinu mogli sad pokazati i oko sređivanja koeficijenta.”, poručuje Tomislav Cerovac, vozač saniteta koji čeka novi izračun za prosinac nakon Beroševog objašnjenja domovima zdravlja, prenosi Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari