NAPOKON: Uprava Uljanika izabrala strateškog partnera, hoće li i 3. maj “prodisati”!?

Foto: Pixsell

Donijeli su odluku nakon obavljenih konzultacija i postignutog konsenzusa sa socijalnim partnerima

Nadzorni odbor i Uprava ULJANIK-a, d.d., u postupku odabira strateškog partnera Društva, na zajedničkoj sjednici održanoj dana 7. veljače 2019. godine, nakon obavljenih konzultacija i postignutog konsenzusa sa socijalnim partnerima, donijeli su odluku da se za strateškog partnera bira trgovačko društvo Brodograđevina industrija Split Tomislava Debeljaka…

S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju Ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju ULJANIK-a, d.d., izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja ULJANIK-a, d.d. i ULJANIK Brodogradilišta, d.d.

Izabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu ULJANIK-a, d.d., dokapitalizacijom, sukladno odlukama Glavne skupštine ULJANIK-a, d.d.

O donošenju ove Odluke izvijestit će se Vlada Republike Hrvatske, nadležna ministarstva, Uprava i Nadzorni odbor ULJANIK Brodogradilišta d.d., svi podnositelji valjanih ponuda te investicijska javnost.

Odluka stupa na snagu danom donošenja“, stoji u priopćenju.

Krajem siječnja, kada je potvrdio da je s Fincantierijem dao ponudu za Uljanik, Debeljak je rekao:

“Ono što mogu u ovom trenutku reći je to da smo sposobni poslovanje brodogradilišta napraviti održivim. To je uostalom vidljivo na primjeru Brodosplita. Imamo i partnera koji je lider u gradnji kruzera, tako da sada sve ostalo ne ovisi o nama”, kazao je Debeljak u razgovoru za Privredni vjesnik i dodao.

“Brodosplit je u zadnje tri godine pozitivan u poslovanju. Nismo kozmetički pozitivni, nego istinski imamo pozitivno poslovanje. Usprkos većim primanjima radnika i bonusima koji su isplaćeni u vidu Božićnice od 7500 kuna, Brodosplit je poslovao s dobiti. Imamo nove kvalitetne i visoko sofisticirane poslove. Mi smo oživjeli TVIK, pogon u Svrljigu u Srbiji koji su bili propali, a i Brodosplit koji je bio gubitaš. To su, valjda, dovoljne reference da se vidi da znamo raditi. Imamo volje, znanja i želje za širiti se, pa ako to ne bude Uljanik, onda to može biti neko drugo europsko brodogradilište. Imamo i menadžerske kapacitete za takav iskorak. Uostalom, vidjet ćemo što će se razvijati u budućnosti”, kazao je Debeljak.

Sindikati zadovoljni 

Sindikati koji djeluju unutar pulskog Uljanika zadovoljni su što je konačno donesena odluka o izboru novog strateškog partnera, ističući da se time otvara mogućnost čim skorijeg rješavanja dugovanja prema radnicima.

“Zadovoljan sam što je donesena ta odluka jer se time zasigurno otvara mogućnost da se radnicima uskoro riješe sva dugovanja i da će se pronaći izvori iz kojih će se taj dug riješiti. Vjerujte mi, radnici su na izmaku snaga i strpljenja i bilo je pitanje trenutka kada će masovno napustiti Uljanik, čime bi se definitivno ugasila brodogradnja u Puli”, kazao je u izjavi Hini predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac.

Dodao je kako sada predstoji faza u kojoj uprava i sindikati trebaju razgovarati s novim strateškim partnerom o programu restrukturiranja. “Vremena za čekanje nema, stoga vjerujem da ćemo se uskoro sastati i razgovarati o tome”, poručio je Cerovac.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko izrazio je zadovoljstvo što je odlučeno o novom strateškom partneru jer su time i radnici dobili nadu da će se konačno iznaći rješenje za isplatu duga.

“Radnici naprosto pucaju po šavovima i teško je raditi u takvim uvjetima. Vjerujem da je ova odluka jedan pomak naprijed u nadi da će se novi strateški partner isključivo koncentrirati na brodogradnju, a ne na nekretninski biznis”, naglasio je Šverko. Podsjetio je kako radnicima Uljanika treba biti isplaćena cijela plaća za prosinac, uskoro i za siječanj te razlike plaća za rujan, listopad i studeni. Na pitanje koliko je radnika do sada napustilo Uljanik grupu Šverku je kazao kako ta brojka iznosi oko 1.700 radnika što je više od jedne trećine radnika.

“Vjerujem da će ova odluka o odabiru strateškog partnera zaustaviti taj trend i odlazak ljudi iz Uljanika”, zaključio je Šverko.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari