Ministrica Divjak o žigosanju u zadarskoj školi: ‘Reakcija ravnatelja je stvarno neprimjerena’

Foto: Pixsell

“To je dječja igra”, poručio je ravnatelj Jozo Dragić

Učenik prvog razreda Ekonomsko – birotehničke škole doslovno je žigosao vrućim upaljačem učenicu i učenika iz razreda, i to tijekom nastave. Djevojka je zadobila dvije opekline u obliku slova ‘U’ na ruci, a mladić na vratu. Otac djevojke zadarskoj je policiji podnio kaznenu prijavu, a reakcija škole na slučaj mnoge je razljutila.

Ravnatelj s 40-godišnjim iskustvom u toj školi kaže da mu je žao i da bi učenik mogao dobiti opomenu pred isključenje, ali relativizira sam događaj. “Počinitelj je odmah priznao da je učinio incident, ali bez umišljanja bilo kakvog ili ozlijeđivanja ili iživljavanja. To je dječja igra”, poručio je ravnatelj Jozo Dragić.

Igrom to ne smatraju roditelji djevojke. Otac Adem kaže kako su mu drugo dijete pretukli prije nekoliko godina, a sada je nakon žigosanja kćer dobila i prijetnje smrću.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, gostujući u emisiji RTL Danas, kazala je kako nasilju u školama treba stati na kraj.

”Stop nasilju u školama. Međutim, tu treba kazati da su stvarno svi u pravu koji prozivaju ravnatelja jer neprimjerena je reakcija. U Zakonu o odgoju i obrazovanju u takvim slučajevima je predviđeno da ravnatelj može udaljiti učenika s nastave i to je jedan od razloga zašto smo odmah pokrenuli inspekcijski nadzor koji će utvrditi sve činjenice. Ali, potpuno je neprimjerena bilo kakva diskriminacija, a pogotovo toleriranje nasilja”, rekla je ministrica Divjak.

Donna Diana Prćić, Hari Kočić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL