OTVORENO PISMO

Nastavnici napali Fuchsa zbog inspekcije i ocjene za Milanovićevog sina: ‘Učitelji su šokirani. Prekršen je zakon’

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

‘Ako je sad i pojeo vuk magare, pobrinite se da se to više nikada ne dogodi’, poručuju

Prosvjetna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u radu Klasične gimnazije u Zagrebu nakon što je Sanja Musić Milanović, supruga predsjednika Zorana Milanovića, uputila ravnateljici email s brojnim prigovorima na rad, a zaključene ocjene njezinom su sinu povećane. Inspektor je školi i ravnateljici izdao obvezni prekršajni nalog, odnosno financijsku kaznu u iznosu od 5000 kuna školi i 2000 kuna ravnateljici kao odgovornoj osobi, a ravnateljici je ujedno predloženo da izda pisano upozorenje nastavnici matematike.

Nastavnička grupa Školska zbornica je nakon odluke prosvjetnog inspektorata poslala otvoreno pismo ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu u kojem navodi da su nastavnici šokirani.

Siva zona

“Nižu se nebrojene reakcije nevjerice i razočaranja, prije svega time što je svakom učitelju i nastavniku jasno kako je Vaš inspektor direktno prekršio ili zaobišao Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te kako Vi u izjavi o navedenom slučaju tumačite odredbe Zakona koje govore o zaključivanju ocjena kao ‘sivu zonu'”, stoji u pismu.

“Ne, ministre, naš Zakon nije nikakva „siva zona“, dapače za ovaj slučaj je vrlo precizan”, dodaju.

Naime, Sukladno članku 73. stavku (2) navedenog Zakona, zaključna ocjena utvrđuje se od strane predmetnog učitelja/nastavnika, javno, na kraju nastavne godine.

“U nastavničkim krugovima vaši su pomoćnici već odavno postali predmet ismijavanja svaki put kad pokažu da ne poznaju razliku između školske i nastavne godine, što se jednom Vašem pomoćniku opet dogodilo prije nekoliko tjedana na nacionalnoj televiziji, ali zato smo mi učitelji i nastavnici tu da ih obrazujemo. Nastavna godina ove je kalendarske godine završila 21. lipnja. Sukladno Zakonu zaključna ocjena morala je biti – i bila je – zaključena do 21. lipnja”, poručuju iz Nastavničke grupe Školska zbornica.

Ističu da se takva ocjena može mijenjati isključivo na dva načina: prvo, negativna ocjena mijenja se nakon dopunskog nastavnog rada, što je poseban oblik odgojno-obrazovnog rada te nije dio nastavne godine i drugo, bilo koja ocjena mijenja se nakon žalbe podnesene u roku od 48 sati nakon završetka nastavne godine, a sukladno rezultatima ispita pred povjerenstvom.

“Vaš inspektor u vlastitom nadzoru utvrđuje da je ocjena iz Matematike promijenjena 27. lipnja, ali „prije sjednice razrednog vijeća“ čime nekako magično postaje legitimna? Činjenica da je poštovan jedan zakonski propis nikako ne umanjuje činjenicu da je prekršen drugi, daleko važniji zakonski propis, ali Vašeg inspektora ni Vas to očito ne zanima.

Nejasno je i kako nastavnica Matematike može dobiti pisanu opomenu ako je učinila nešto protuzakonito, a sama je priznala da je to od nje traženo. Ona će biti kažnjena jer je na nju učinjen pritisak da učini nešto nezakonito i jer mu se nije znala oduprijeti!?”, stoji u pismu.

U pismu su postavljena pet pitanja na koja, kako ističu, zahtijevaju direktne i nedvosmislene odgovore.

Pitanja su sljedeća:

Ako je ocjena promijenjena nezakonito, zašto nije poništena i vraćena na ponovno utvrđivanje?

Ako ocjena nije promijenjena nezakonito, na temelju čega je nastavnica dobila opomenu pred otkaz?

Zašto se ni u inspekcijskom nalazu ni igdje drugdje ne spominje ocjena iz Latinskog jezika, a koja je također promijenjena nezakonito?

Zašto su Vam u izjavama puna usta „zaštite učitelja“ dok istovremeno inspekcija Vašeg ministarstva direktno krši Zakon na štetu učitelja i nastavnika?

Kako planirate riješiti problem deficitarnih učiteljskih/nastavničkih zanimanja kojima je uzrok premala plaća ako istovremeno mlade deficitarne nastavnice svi na ovakav način gaze?

“Svjesni smo da bi naknadno ispravljanje zaključne ocjene moglo izazvati i pravni paradoks. Naime, ako inspektor poništi zaključnu ocjenu jer je donesena nezakonito, nova ocjena opet ne bi mogla biti zaključena sukladno članku 73. Zakona jer ne bi bila donesena javno u razrednom odjelu za vrijeme nastavne godine. Iz ovog paradoksa proizlazi i nužnost promjene zakonskih propisa kojima se uređuje zaključivanje ocjene.

I za kraj, ovaj slučaj nikako ne smije biti poticaj i ohrabrenje ostalima da se upuste u ovakav način pritiska i utjecaja na školu, učitelje i nastavnike kod zaključivanja ocjena. Ako je sad i pojeo vuk magare, pobrinite se da se to više nikada ne dogodi. U suprotnom će ostati pitanje: je li prosvjetna inspekcija potpuno neovisno i samostalno donijela rješenje ili je na nju netko utjecao?

Ako inspektori ovako lako mogu kršiti i zaobilaziti vrlo jasne zakonske odredbe onda je možda vrijeme i da počnete razmišljati o novom Zakonu o prosvjetnoj inspekciji”, stoji zaključno u pismu poslanom ministru Radovanu Fuchsu, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari