LISTE ČEKANJA MAJSTORA

Video | Keramičare, parketare, majstore za klime… čeka se mjesecima! Plaće su visoke, ali…

Hrvati koji nešto moraju urediti ili popraviti osuđeni su na višemjesečno čekanje

“Dobar dan, zaštopala mi se wc školjka. Kada biste mogli doći? Mogao bih za pola sata.”

Ovo je jedna od rijetkih situacija kada će majstor doći isti dan. Ali tko treba primjerice keramičara za pločice, čekat će barem 2 mjeseca.

“Jako je velika potražnja, velik pritisak na nas majstore. Trenutno nema ljudi koji to žele i znaju raditi. Keramika je sve skuplja, sofisticiranija, zahtjevnija”, kaže Zlatko Palorec, vlasnik obrta za keramičarske radove.

Jer ni lijepiti pločice više nije kao nekada – ova na primjer teži oko 50 kilograma. Plaća keramičara penje se i do 2 tisuće eura.

Radnika nema, a ni učenika

“Djeca dolaze u školu po kazni i treba okrenuti trendove i trebaju roditelji shvatiti da im je ovo nagrada ako im dijete bude parketar, električar, stolar”, tvrdi Palorec.

Isti problem i kod klima i rashladnih uređaja. Ima ih tko postaviti, ali nema tko servisirati jer tog smjera u Zagrebu nema. A trebaju ih svi – od mesnica do bolnica za čuvanje krvi. Sada se na postavljanje klime čeka oko tjedan dana, ali…

“Nitko ne računa da će ljeto stići svake godine nego kada lupi 40 svi trebaju klimu taj dan ili drugi dan. Od uvjeta da ću vam platiti više, taman da vam kažu da im netko umire u kući, da ne može disati”, pojašnjava vlasnik trgovine za servis i prodaju klima i rashladne tehnike, Davor Ajster.

Uz njih su još najtraženiji – zidari, fasaderi, krovopokrivači. Ako radite fasadu, jesen je već odavno puna, bukira se proljeće. A kome treba majstor za sve i svašta – čekat će ga od mjesec dana do čak pola godine.

“Sve je manje majstora, izgleda da ih se manje i rađa. Slabo majstora ima, svijet bi radio nešto modernije poslove. Mislim da se isplati biti majstor”, smatra Josip Vidić, monter stolarije i manjih radova.

Jer i oni imaju liste čekanja, neki zarađuju više i od političara, a vrata su im u svakoj kući širom otvorena, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari