NE, NIJE HOUSTON! Jeste li znali da Istra ima pravi pravcati svemirski program?

Za dva tjedna iz Pule će se lansirati dvije sonde u stratosferu. U sondama putuje ljekovito bilje i kukci, pa ćemo uskoro znati kako se ponašaju u svemiru

Kada se za to ostvare idealni atmosferski uvjeti, u stratosferu lansirat će se iz Pule dvije sonde – HISTRION 5 i HISTRION 6.

“Radi se o tehničkim tvorevinama u kojima je smještena senzorika, astrobiološki pokusi. Vršimo određena istraživanja i provodimo edukacije s učenicima osnovnih i srednjih škola”, pojasnio je Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini.

Sonde će privezati za velike balone na heliji koji će nakon dva sata putovanja eksplodirati, te će se sonde vratiti na Zemlju, no ne zna se gdje točno.

“Na primjer, može otići 50 kilometara prema jugu, a onda se vratiti 70 kilometara prema sjeveru. Tako da je ta putanja možemo ju predviđati, ali nikad ne možemo znati”, naglašava Tumpić.

U njima će se nalaziti i sjemenke ljekovitog bilja, lipe, ali i kukuljice kukaca pa će se provesti istraživanja o njihovom ponašanju u svemirskim uvjetima.

“Nadam se da ćemo moći uzgojiti to svemirsko drveće, svemirsku lipu koja bi onda mogla biti posađena u bilo kojem dijelu Hrvatske”, rekao je Ivica Lađarević, stručnjak za biologiju istarskog svemirskog programa.

No, udruga Vidulini ne radi samo to. Oni sudjeluju u Googleovom natječaju za osvajanje Mjeseca. U tijesnoj su borbi za 30 milijuna dolara i sada dizajniraju rover koji bi se spustio na Mjesec.

“Mi sigurno ostajemo obzirom da smo zahvaljujući našem radu i onome što smo dosad napravili s našim partnerima. Mi zapravo imamo ugovor za mjesto na raketi”, istaknuo je Marino Tumpić.

Iz Pule u svemir – to su njihovi planovi. Kasnije će biti otkrivanje novih zvijezda, izrada bespilotnih sondi i lansiranje satelita u orbitu Zemlje. Nebo im očito nije nikakva granica.

Pogledajte u videu što nam je još otkrio Marino Tumpić!