U HRVATSKOJ 330 000 „BLOKIRANIH“ GRAĐANA: Političari se bore za glas i obećaju im lakši život

U Hrvatskoj je 330 000 građana s blokiranim računima. Visoki udio u biračima, a u situaciji u kojoj se političari bore doslovno za svaki glas, pokušaj da njih pridobiju često prelazi u dijelu javnosti teško podnošljiv populizam

Oprostiti dugove – 2015. je to bio projekt Vlade Zorana Milanovića.

Međutim, novi je početak negdje putem očito promašio prioritete.

SDP se tada pobrinuo da primatelji socijalne pomoći mogu telefonirati bez granica i otpisao je dug od 10 000 kuna svima kojima je račun kod teleoperatera bio blokiran.

Taj je potez odjeknuo sve do Financial Timesa, koji ga je nazvao klasičnim primjerom populizma.

A pokrenuo je pitanja i građana – zašto onda oni plaćaju?

SDP blokiranima i dalje obećava lakši život, ukidanje zastare i izmjenu ovršnog zakona.

No to je predizborni adut svih.

“Dug prema državnim poduzećima, komunalnim poduzećima i svim državnim istitucijama u visini jedne prosjećne plaće, plus kamata, odmah ide otpis tog duga. Neki mogu reći, moralni hazard, ali ti ljudi nisu krivi što su se našli u takvim situacijama, krivi smo svi mi”, rekla je Ivana Maletić (HDZ).

Most ide i korak dalje i najavljuje osnivanje – Loše banke. Ona bi “pokupila” loše kredite građana koje bi pak platili – iz mirovinskih fondova!

“Ja bih volio ukinuti sve takve mjere iz perioda predizborne kampanje jer se nikad ne možete opravdati da to nije u svrhu predizborne kampanje. Treba im dati posao, a ne treba ih pretvarati u socijalne slučajeve i pozivati ih da si otpišu dugove”, rekao je Božo Petrov (Most).

Živi zid je slavu i zaradio braneći deložirane, bez iznimke, a na ove izbore čak izlaze s Udrugom blokiranih.

No čini se da je nekako najdalje otišao Milan Bandić koristeći poziciju zagrebačkog gradonačelnika.

Umjesto kazne za ilegalne priključke, one koji su prekršili zakon, počastio je legalizacijom priključaka za vodu. Onima koji ih nisu imali, odlučio je platiti iz gradskog proračuna, kao i neplaćene račune socijalno ugroženim građanima.

Milan Bandić poziva Zagrepčane da podnesu zahtjeve za odgode plaćanja i otpis dugova

“Ja ne znam što znači predizborno, vi pitate krivog čovjeka. Zrak koji udišem je predizborni, da ja malo brže hodam je predizborno, kad napravim Bundek je predizborno, kad napravim fontane… Mi ćemo to napraviti prije izbora, prema tome ako je to predizborno, ja sam traktor”, kazao je Milan Bandić.

Ipak, pomoći najugroženijima treba svaka socijalna država, to ne smije biti važno samo uoči izbora. Ali važno je imati na umu – svaki taj oprost ide iz džepova građana, a ne političara koji o tome odlučuje.
Petra Mlačić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari