NEDJELJOM U 2 Pusić: Što bi vojska na granicama radila? Pucala?

„Hrvatska je u slučaju izbjegličke krize pokazala da se i u teškim trenucima može postupati ljudski. Od prvog dana ljudima se daje pomoć – hrana, smještaj i medicinska pomoć. U početku smo ih evidentirali, ali kada ih je počelo na desetke tisuća – to nismo više mogli. Ova je kriza pokazala da EU treba puno više raditi na definiranju – što sa zajedničkim vanjskim granicama“, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u emisiji Nedjeljom u dva urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

Što bi vojska na granicama radila? Pucala?

„Što bi vojska na granicama radila? Pucala? Srećom, o tome odlučuje Vlada. Predsjednica se želi uključiti, ali nema opasnosti“, poručila je Pusić te dodala kako je „stvaranje panike – kratkog političkog daha“. „Svatko tko bilo što zna o međunarodnom terorizmu, zna da teroristi putuju avionima, a ne pješice iz Sirije. Ne treba stigmatizirati ljude u nevolji. Niski su ljudski porivi na taj način potencirati strah i paniku“, ponovila je.

Dodala je kako ilegalni ulazak nije kriminal, nego rezultat tragične, krizne situacije. „Izbjeglice dolaze iz Turske, većina od 26.000 onih koji su ušli u Hrvatsku, već je otišla u „schengen“ – Austriju, Sloveniju i Mađarsku. Sve se države članice pokušavaju postići efikasan dogovor s Turskom koja se s ovim problemom nosi već dvije godine i brine brigu cijelog svijeta“, kazala je Pusić. Dodala je kako je samo jedna žena s djecom tražila azil u Hrvatskoj.

Svi nam čestitaju na tome kako smo postupili

„Mađari su se jako uzrujali i izgledaju jako neprijateljski raspoloženi, ali rade isto što i mi – vode ljude koridorima do Austrije, uz dogovor s našim ljudima na lokalnoj razini“, naglasila je Pusić koja očekuje jenjavanje krize idućeg tjedna. Kazala je kako je svima u interesu da se dogovorno ovaj problem riješi, pa i Nijemcima. Dodala je kako je „bilo cirkusa oko kvota“. „Zahtjev Njemačke bio je – registrirati što više izbjeglica. Sad nam svi čestitaju na tome kako smo postupili i kako se ponašamo prema ljudima. Administrativno možemo što možemo, ovo nije redovna situacija“, kazala je.

Za ovu situaciju, smatra Pusić, odgovorni su SAD i „drugi“. „SAD puno intenzivnije radi s Europom u rješavanju ovog problema, prije svega u Siriji. Sprema se zajednička akcija i inicijativa, u koju treba biti uključena i Rusija. Bashar al-Assad nije dugoročno rješenje, no u ovom trenutku nema nikog drugog“, poručila je Pusić koja smatra da je upletanje u Bliski istok – velika mrlja Busheve administracije.

Biti tajnik UN-a je neobično zanimljiv posao

„Biti tajnik UN-a je neobično zanimljiv posao. Predložila me jedna grupa ljudi, stranaca, ali i domaćih. Ništa nije izvjesno. Prema nepisanim pravilima određeno je da se izmjenjuju svjetske regije, a jedino iz istočne Europe nije bilo glavnog tajnika i nikad dosada žena nije bila glavna tajnica, a opće je raspoloženje da sada na to mjesto dođe žena. Objektivno, šanse su mi male, ali male su i svim ostalim kandidatima“, kazala je Pusić.

Opovrgnula je da u HEP-u ili Đuri Đakoviću ima HNS-ovih ljudi. „Uzet ćeš ljude koji mogu raditi, a ne stranačke. Ovo drugo je karakteristika HDZ-a“, rekla je Pusić dodajući kako se ovoj vlasti može eventualno prigovoriti da nije bila dovoljno agresivna u nekim stvarima. Prigovore o tome da se koristila Vladinim zrakoplovom pri povratku iz Ankare nazvala je političkim obračunavanjem te upitala zašto se nije poteglo pitanje – kako to da se ministrica koristila avionom samo u jednom smjeru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari