PRITISAK INFLACIJE

Video | Nikad brže do praznog novčanika: 80 posto kućnog budžeta odlazi na hranu, režije i troškove prije…

Hrana, struja, gorivo, telekomunikacije – poskupljenja gdje god se okrenete. Povratak u normalu se ne nazire, kao ni odgovor na pitanje: kako sve to preživjeti

Kako država, tako i narod – jedva. Obitelj Askar mjesečno živi od 10 tisuća kuna. Pritisak inflacije svakim je danom sve veći, pa zarađeni novac vrijedi sve manje.

“Loše je, treba nešto napravit po tom pitanju – ovako se dalje ne može, jer to je čisto preživljavanje, krpanje kraja s krajem. Gledate gdje ćete djeci uskratiti: na igračkama, pelenama, slatkišima, gledate akcije gdje je jeftinije samo da uštedite koju kunu, i to nije održivo”, kazao je Leo Askar, , izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Štedi se na svemu. Za mjesec dana u obitelj dolazi i prinova – boje se što donosi budućnost. U džepovima čak 60 posto Hrvata u prosjeku nedostaje najmanje dvije tisuće kuna.

“A iskreno nemamo pojma kako ćemo, jer i ovako je teško i užasno”, kazala je Kristina Askar.

Za hranu, režije i troškove prijevoza ova zagrebačka obitelj izdvaja 80 posto ukupnog kućnog budžeta, i ne – nisu jedini.

“Preko polovice pučanstva danas u Hrvatskoj na razini je da će trošiti na hranu, stanovanje i energiju negdje između 70 i 80 posto svojih mjesečnih primanja”, kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Hrana, struja, plin, telekomunikacije, kamate na kredite – poskupljenjima, čini se – nema kraja.

Trenutačno imamo najvišu stopu inflacije od 90-ih. Nikad brže nismo ostajali praznog novčanika.

“Netko tko ima ušteđevinu, recimo 10 tisuća eura od prošle godine – vi danas za taj novac možete kupiti ono što ste lani mogli za 9.100 eura, ovih 900 eura pojela je inflacija”, objašnjava matematičar Toni Milun.

I ne samo ušteđevinu, inflacija jede sve!

“Ako ste lani imali plaću 6000 kuna, i recimo da je narasla na 6300 – to je 5 posto povećanja plaće, ali inflacija je oko 10 posto, to je kao da vam je plaća pala na otprilike 5700 kuna”, objašnjava Milun.

Plaće i mirovine ne prate poskupljenja, novac vrijedi sve manje, pa građani rade jedino što mogu – kupuju samo nužno.

“Ukoliko smanjite potrošnju na tom sektoru, tada ste ugrozili njih, kad ste ugrozili njih – umjesto da sudjeluju sa svojim radom i plaćama koji su zaradili, postaju socijalni slučajevi”, kazao je Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak i profesor na Visokom učilištu Effectus.

Dok vladajući umiruju situaciju, ekonomisti poručuju – dolazi nam ekonomski uragan. Pitanje je samo hoće li nova reakcija države stići dovoljno brzo – jer standard građana svakim tone sve dublje, izvještava Marko Šiklić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari