ČAK 21 POSTO

Video | Nikad traženiji – i nikad skuplji majstori! Cijene su najviše podignuli oni, naplaćuju prosječno 17 eura ‘po kvadratu’

U posljednjih godinu dana četiri od pet majstora podignulo je cijene svojih usluga. Poskupjeli su gotovo svi – od građevinara, keramičara, montera klima-uređaja, pa do stolara. I tu nije kraj

Renovirate li kupaonicu, radove ćete u prosjeku platiti oko 100 eura više po četvornom metru u odnosu na lani. Na montažu i demontažu pločica i zamjenu sanitarija potrošit ćete oko 630 eura po četvornom metru. No, to je samo prosjek, javlja RTL čiji su reporteri napravili istraživanje na terenu.

“Čak se popne i do 1000 eura, ali to govorimo sa svim pripremnim radovima, hidroizolacijom. Kad uzmemo u obzir da je adaptacija stana oko 600 eura po metru kvadratnom, kupaonica je najveća stavka tu i onda izađe oko 3 – 4 tisuće eura sve skupa”, kaže keramičar Željko Jelušić za RTL.

Majstora jednostavno nema dovoljno

A oni koji znaju posao, bez obzira na cijenu – zauzeti su mjesecima.

“Vidim da su i električari poskupjeli, vodoinstalateri isto tako, podopolagači, oblagači, parketari, stolari koji dolaze montirati stepeništa, kuhinje – sve. Osjetno je povećanje, vidi se to”, dodaje Jelušić.

80 posto obrtnika povećalo je svoje cijene i to najviše keramičari. U godini dana cijene su im porasle 21 posto. 18 posto više plaćamo električare, fasadere i vodoinstalatere, a skuplji su i soboslikari – u prosjeku 16 posto.

“Praktički mi ne možemo uopće doći do zaključka koliko je realna cijena, to je problem”, kaže Ratko Rabatić iz Zagreba.

“Teško je naći kvalitetnog majstora, ali ako ga hoćete naći – platite i onda ga imate”, govori Mirjana Bešlić iz Zagreba.

Za postavljanje pločica prosjek je 17 eura po četvornom metru, gotovo jednako toliko platit ćemo i nove električne instalacije. 42 eura po četvornom metru uzimaju fasaderi, a vodoinstalateri 19 eura. Bojenje zidova u prosjeku ćemo platiti oko 3 eura po četvornom metru.

Cijene su podignuli i podopolagači

“Jer je veliki deficit radnika, posebno pravnih majstora. Velike su potrebe, ljudi nema. Uvozimo radnu snagu iz drugih zemalja, ali nije to kvaliteta”, kaže Matko Konjević, podopolagač.

Iako je u godini dana broj građevinskih obrta porastao 10 posto, majstora i dalje nema dovoljno.

“Nedostatak kvalitetne radne snage i nedostatak majstora rezultiralo da je danas majstori mogu određivati svoju satnicu, a jesu li oni skupi ili ne procjenjuje tržište, odnosno sam kupac. Svakako je bolje izabrati kvalitetnog majstora, obrtnika majstora nego lažnog majstora, odnosno fušara”, govori Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Kako stvari stoje, skupi majstori bit će još skuplji, jer gotovo pola njih u zemlji planira povećati svoje cijene 10-ak posto, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari