POTVRĐENO

Noćni klubovi se otvaraju kad se 80 posto mladih cijepi: ”Nećemo plesati još dugo vremena…”

Foto: Unsplash

Tek onda kad se cijepi dovoljno mladih, tek onda ćemo moći ponovno plesati, rekla je za RTL Direkt Dijana Mayer iz Zavoda za javno zdravstvo.

Više puta smo se u Direktu pitali kada će se klubovi otvoriti, došlo je vrijeme da se zapitamo ponovno. Jer, sada bez ograničenja rade i kafići i restorani, normalno se održavaju svadbe, ljetos su radili i noćni klubovi koji imaju terase.

Ali, klubovi u zatvorenom i dalje su zatvoreni, i nema nekih naznaka da će se uskoro otvoriti. Jer, mladi se u Hrvatskoj slabo cijepe.

Više u videoprilogu:

‘Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati’

U noćnim klubovima nema nikoga i plesni podij se odavno ne trese. Barem ne kada su u pitanju klubovi u zatvorenom.

U zagrebačkim noćnim klubovima u zatvorenom se zadnji put sa stilom pilo i tulumarilo prije više od gotovo godinu i pol dana. Od tada (osim četiri vikenda kada su radili), čaše su prazne, a za šankom umjesto gostiju prašina. Svi otvaraju, ali ne i noćni klubovi.

“Mi kao klubovi možemo puno bolje iskontroliratri covid potvrde i sve, nego recimo kafići u zatvorenom za koje ne trebate imati covid potvrdu i nitko vas neće ništa pitati. Mi na ulazu u klub baš možemo izkontrolirati jer kontroliramo i godine da maloljetni ne uđu. Mi to jako dobro možemo iskontrolirati da li je netko cijepljen, ima potvrdu, negativan je ili nije. Mi to jako dobro  možemo iskontrolirat i jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo”, kaže Davor Pecci, suvlasnik noćnog kluba.

Noćnim i disco klubovima i barovima iz tzv. kategorije “barovi” dopušten je rad do zore, ali samo na otvorenim prostorima i uz EU digitalnu COVID potvrdu. Zvuči ok, ali u praksi baš i nije tako. Ugostitelji kažu, da ima jedna zamka. Noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ukoliko se nalaze izvan naseljenog područja, a takvih je klubova po procijeni Nacionalne udruge ugostitelja jedva pet.

“Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti”, objašnjava Dijana Mayer, epidemiologinja HZZJZ-a.

Besmislene su, kažu u noćnim klubovima i odluke Stožera. “Te mjere su, za neke vrijede, za neke ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo ono kao leglo zaraze odavde se sve širi, nigdje se ne šiti korona nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog Vladi neka kaže mladima da ako se cijepe da će moći ići u klubove, mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način i spremni smo na kompromis”, kaže Pecci.

Do sada je u Hrvatskoj cijepljeno samo 20 tisuća mladih i s obzirom na taj podatak Dijana Mayer kaže da smo daleko od plesa u noćnim klubovima.

“Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bi vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro”, pojasnila je Mayer.

Night klubovi su postali closed klubovi i čini se da će takvi biti do daljnjeg.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views