UZ JEDAN UVJET

Nova uredba! Državni službenici mogu raditi od kuće tri dana tjedno

Foto: Pexels

Državni službenici će prema novoj uredbi moći raditi od kuće do tri dana u tjednu, a to uključuje petak i ponedjeljak, uz uvjet da odluku o tome donosi nadređeni službenik. Ovu informaciju iznijela je Fadila Bahović, državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Bahović je naglasila da su se pojavile dezinformacije u vezi s uredbom koja navodno zabranjuje rad od kuće petkom ili ponedjeljkom. “Uredba ne propisuje takva ograničenja”, istaknula je, dodajući da se rad od kuće može organizirati prema potrebama i funkcioniranju svakog pojedinog tijela.

Prijedlog uredbe također uključuje odredbu o obveznim dva dana rada u prostorijama državnog tijela, što ima za cilj osigurati ravnotežu između poslovnog i privatnog života službenika, ali i zadovoljstvo građana uslugama koje se pružaju.

Bahović je objasnila da rad od kuće ne može postati pravo službenika jer to nije regulirano u zakonodavstvu EU, a vođe tijela su odgovorne za nesmetano funkcioniranje i usluge građanima. “Postoje poslovi koji se ne mogu obavljati od kuće, posebno u danima kada je pojačana potreba za uslugama”, dodala je.

U sklopu javnog savjetovanja, uredba također definira prava roditelja i posvojitelja djece do osme godine, kao i skrbnika, omogućavajući im povremeni rad na daljinu. Ova mogućnost najviše se koristi među roditeljima male djece, a prioritet će imati roditelji djece s teškoćama u razvoju i oni koji se brinu o drugim članovima kućanstva.

U 2024. godini, čak 26 posto državnih službenika radilo je od kuće u određenim mjesecima, što ukazuje na sve veću primjenu fleksibilnog rada u državnoj službi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari