I DALJE MU PRIJETI DEPORTACIJA?

Novak Đoković je pobijedio! Australski sudac: ‘Nisu mu trebali oduzeti vizu’; Puštaju ga iz pritvora

Photo: Bane T. Stojanovic/PIXSELL

Sudac presudio je kako bi Đoković u roku od 30 minuta trebao biti pušten iz imigracijskog pritvora, kako bi mu trebali poništiti odluku o oduzimanju vize i kako bi australska vlada trebala platiti sve troškove

Australski sudac Anthony Kelly odlučio je da nije bilo razloga za oduzimanje vize Novaku Đokoviću pri dolasku u Australiju. Srbin je, naime, došao u Melbourne zaigrati na Australian Openu kao branitelj naslova, a umjesto toga našao se u imigracijskom pritvoru u kojemu se nalazi još od srijede. Sud je sada naložio da se Đokovića pusti, javlja ugledni američki CNN.

Sud raspravljao po noći po našem vremenu

Sud je o slučaju srpskog tenisača raspravljao od ponoći po našem vremenu.

Sudac presudio je kako bi Đoković u roku od 30 minuta trebao biti pušten iz imigracijskog pritvora, kako bi mu trebali poništiti odluku o oduzimanju vize i kako bi australska vlada trebala platiti sve troškove.

“Novak Đoković bit će pušten iz imigracijskog pritvora nakon što je Federalni okružni sud poništio odluku Morrisonove vlade da ukine njegovu vizu”, javljaju tamošnji mediji.

Sudac Anthony Kelly donio je odluku u ponedjeljak oko 17.15 sati po lokalnom vremenu, nakon hitne i duge sudske rasprave.

Ipak može ostati bez vize: Glavnu riječ ima ministar za imigracije

No, čini se da još nije sve gotovo. Prema pisanju Guardiana, savjetnik australske vlade Christopher Tran izjavio je da Đokovićevu ponovno mogu oduzeti vizu. U prijevodu, ministar nadležan za imigracije Alex Hawke bi mogao osobno odlučiti o oduzimanju vize Đokoviću, kako je to australska vlada već ranije izjavljivala.

Sudac Kelly rekao je tijekom sjednice suda kako mu ne bi bilo drago da vlada odluči ići protiv njegove odluke, ali da se Đoković, u slučaju da ministar odluči ponovno mu oduzeti vizu, neće moći vratiti u Australiju naredne tri godine. U tom slučaju, Đoković bi se ponovno mogao naći na sudu zbog žalbe na takvu odluku.

Đoković je tvrdio da mu nije potreban dokaz o cijepljenju jer je obolio prošli mjesec. Australske medicinske vlasti odlučile su da se osobama koje su bile zaražene COVID-19 u roku od šest mjeseci može odobriti privremeno izuzeće od pravila o cjepivu.

Đoković pokazao na aerodromu medicinsko izuzeće

Sudac okružnog suda Anthony Kelly primijetio je da je Đoković dužnosnicima u zračnoj luci dao medicinsko izuzeće koje mu je dao Tennis Australia, koji je domaćin Australian Opena, i dva liječnička vijeća.

Ugledni New York Times javlja kako je Novak Đoković, srpska teniska zvijezda, odnijela u ponedjeljak pravnu pobjedu u pokušaju da izbjegne deportaciju iz Australije, budući da je sudac naredio vladi da ga se pusti iz pritvora i vrati mu vizu koju je ukinula jer Đoković nije cijepljen protiv Covid-a. 19.

Presuda kojom se odobrava sporazum između dviju strana donesena je pet dana nakon što je Đoković pritvoren u zračnoj luci po dolasku na leto iz Dubaija. Ne jamči da će moći nastupiti na Australian Openu, koji je osvojio rekordnih devet puta. Vlada je u ponedjeljak na sudu upozorila da bi mu mogla ukinuti vizu po drugi put čak i nakon odluke suda.

Đoković je stigao kasno u srijedu s vizom i izuzećem od cijepljenja kako bi nastupio na turniru koji počinje 17. siječnja, ali su granični dužnosnici otkazali vizu uz potporu premijera Scotta Morrisona. Vlasti su priopćile da Đoković nije ispunjavao uvjete za izuzeće od zahtjeva da svi koji ulaze u zemlju budu potpuno cijepljeni.

Sukob završio, što slijedi?

Višednevna pravna bitka oko najboljeg svjetskog tenisača, koji je stigao u želji da osvoji rekordnu 21. Grand Slam titulu, završila je na početku izborne godine u Australiji i započeo još jedan krug međunarodne debate o politici cjepiva. Đoković je odnio pravnu pobjedu, ali debata je otvorena i nikad nije bila žešća…

S varijantom Omicron koja podiže broj slučajeva Covida na nove visine kako u Australiji tako i u ostatku svijeta, Đokovićev pritvor dovodi u sukob one koji tvrde da je cijepljenje važnije nego ikad za prevenciju ozbiljnih bolesti protiv onih koji inzistiraju na tome da se nitko ne smije prisiljavati na cijepljenje.

Đoković je u više navrata izjavio da se protivi mandatima za cjepivo, rekavši da je cijepljenje privatna i osobna odluka. Međutim, do prošlog tjedna nije otkrio je li cijepljen.

U sudskom podnesku u subotu, Đokovićevi odvjetnici rekli su da je teniska zvijezda sredinom prosinca bila pozitivna na korona virus i da je australska vlada pogriješila ukidajući mu vizu zbog zahtjeva za cjepivom, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari