POSEBNE KONTROLE

NOVI PROBLEMI NA HR-SLO GRANICI!? Uzimat će se i otisci prstiju; ‘To će biti novi udar na naš turizam’

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Od svibnja 2022. na hrvatsko-slovenskoj granici provodit će se posebno stroge kontrole prema građanima trećih zemalja, odnosno onima koji nisu državljani Europske unije

Proces povezivanje informacijskih sustava država Schengena, koji predviđa posebne kontrole za državljane trećih zemalja na vanjskim schengenskim granicama, mogao bi dovesti do zastoja u prometu na granici Slovenije i Hrvatske, rekao je u ponedjeljak slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je to izjavio nakon virtualnog sastanka ministara unutarnjih poslova članica Europske unije. Ministri su se na sastanku upoznali s pripremama na uvođenje interoperabilnosti više informacijskih sistema u Schengenu, koji između ostaloga predviđa pojačan nadzor ulaska državljana trećih država, no nije prihvaćen prijedlog Slovenije i Hrvatske da se takve kontrole provode na vanjskim granicama Europske unije, pa bi u sadašnjem obliku novi sistem mogao izazvati zastoje na granici dviju članica budući da Hrvatska nije dio Schengenskog prostora.

“Sistem interoperabilnosti zahtijeva i uzimanje otisaka prstiju i druge postupke, što će nesumnjivo izazvati velike zastoje na hrvatskoj strani. Spominjala se i mogućnost posebnih redova za prolaz putnika iz trećih država, ali svuda na terenu to neće biti moguće”, kazao je Hojs nakon sastanka, dodavši da je rok za uspostavljanje interoperabilnosti zbog kašnjenja u nekim državama pomaknut na svibanj 2022. godine.

‘To će dodatno zagušiti promet’

Da to može biti loša vijest za Hrvatsku, smatra i IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji kaže da je “blago rečeno da bi novi sistem mogao prouzročiti zastoje”.

“Novi sistem će zasigurno dodatno zagušiti promet na našim već preopterećenim graničnim prijelazima. Pogotovo u tijeku turističke sezone, što će biti dodatni udar na naše gospodarstvo i turizam. Premijer i vlada mogu nastaviti inzistirati da se novi sustav prebaci na vanjske granice, ali otpočetka tvrdim da je jedino cjelovito rješenje ubrzani i zasluženi ulazak Hrvatske u Schengen”, rekao je Flego za Glas Istre.

Danas.hr/Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views