ŠPEKULACIJA O DATUMIMA

Europa će dobiti cjepivo 23. prosinca! Evo koji su datumi u igri za početak cijepljenja u Hrvatskoj

FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Nijemci tvrde da bi cijepljenje trebalo početi već drugi dan Božića

Iako je Europska agencija za lijekove (EMA) najavila da bi odobrenje za uporabu Pfizerova i BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa trebalo stići do 29. prosinca, njemački Bild ipak tvrdi da bi to trebalo biti malo ranije. Točnije 23. prosinca. U tom slučaju, Nijemci tvrde da bi cijepljenje trebalo početi već drugi dan Božića. Hrvatska bi s prvim cijepljenjem trebala početi 26. ili 28. prosinca, budući  da je Europska unija poručila da će sve zemlje članice dobiti cjepivo u isto vrijeme, piše Jutarnji list.

BioNTecha je izvijestio da isporuka cjepiva iz tvornice i primarnog distributivnog europskog centra Pfizerova cjepiva u belgijskom Puursu može početi čim Europska agencija za lijekove da odobrenje. Kada bi to točno trebalo biti, indirektno je najavio njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Izjavio je kako su medijski natpisi za odobrenje cjepiva koje bi se trebalo dogoditi 23.12. točni.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže kako će Pfizerovo cjepivo u Hrvatsku stići tek 4.1.: “Ranije su iz tvrtke rekli da, čim stigne odobrenje EMA-e, već u ovoj bi se godini mogle isporučiti simbolične količine cjepiva istodobno za sve zemlje EU, kao što je i dogovoreno, a ostatak bi trebao stići nakon Nove godine.” Naglasio je kako je uvjeren da će Hrvatska dobiti iste količine kao i Njemačka odnosno kao i druge zemlje članice Europske unije.

Hrvatska je naručila milijun doza 

Hrvatska je naručila milijun doza Pfizerova cjepiva, međutim ono će stizati postepeno. Prva količina za trebala bi biti 125.000 doza, a s njom će se cijepiti korisnici i zaposlenici domova za starije te zdravstveni radnici. Nakon njih, na redu će biti stariji od 65 godina te kronični pacijenti.

Plan cijepljenja još uvijek nepoznat 

Ono što je i dalje nepoznato je plan i organizacija cijepljenja. Problem se nalazi u domovima za starije jer oni nemaju dovoljno zdravstvenih radnika koji bi mogli u malo vremena cijepiti dovoljan broj ljudi, a da cijepivo bude valjano.

Do sada, čak 24 tisuće korisnika i zaposlenika domova je iskazalo interes za cijepljenjem, a do kraja tjedna trebali bi saznati koliko se zdravstvenih djelatnika želi cijepiti.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari