NOVA PRAVILA

Novost u internetskoj kupovini: Hrvatska pošta uvela je promjenu za pristigle pošiljke

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Ako stigne neispravan IOSS broj ili nije naveden, naplaćuju se troškovi zastupanja pri izradi deklaracije koji iznose 18,50 kuna ili 37 kuna ovisno o vrijednosti

Hrvatska pošta počela je s 1. studenog primjenjivati nova pravila za pošiljke koje u Hrvatsku stižu izvan Europske unije. Dopunom pravilnika Carinske uprave Republike Hrvatske više nije moguće mijenjanje, naknadno upisivanje ili brisanje IOSS broja na pošiljci nakon što pošiljka stigne u Hrvatsku.

Internetski trgovci koji su registrirani u sustavu Posebnog postupka oporezivanja (IOSS) nude mogućnost plaćanja PDV-a prilikom naručivanja robe. Iznos PDV-a je u tom slučaju uključen u konačnu cijenu i na carinskoj deklaraciji pošiljke ili na računu bit će naveden IOSS broj. Ukoliko je elektronički podatak o IOSS broju ispravan, pošiljka će primatelju stići bez naplate dodatnih troškova, jer za takve pošiljke nema javnih davanja kao ni troškova zastupanja pri izradi kontroli carinskih deklaracija.

”U slučaju da putem elektroničkog sustava stigne neispravan IOSS broj ili broj uopće nije naveden, naplaćuju se troškovi zastupanja pri izradi deklaracije koji iznose 18,50 kuna za pošiljke vrijednosti do 150 eura (H7 deklaracija), ili 37,00 kuna za pošiljke vrijednosti od 150 do 1000 eura (H6 deklaracija). U slučaju da je primatelju naplaćen PDV i od strane pošiljatelja i u trenutku carinskog pregleda, primatelj se treba izravno obratiti prodavatelju za povrat PDV-a. Napominjemo kako bez naplate primateljima stižu i sve pošiljke vrijednosti manje od 45 eura, ukoliko je pošiljatelj fizička osoba”, javljaju iz Hrvatske pošte.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari