ZBOG VJETRA

Obala na udaru bure, upaljen crveni meteoalarm. U utorak će se smiriti, ali i dalje je opasno

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Prognostičari Državnog hidrometerološkog zavoda izdali su za danas, 17. travnja crveno i narančasto te za sutra, 18. travnja narančasto upozorenje na vjetar, javlja Ravnateljstvo civilne zaštite

Za danas je Državni hidrometerološki zavod izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal zbog jake i vrlo jake, mjestimice olujne bure, s najjačim udarima vjetra 35-75 čvorova (65-140 km/h) te narančasto za Kvarner i Kvarnerić zbog pojačane, mjestimice jake bure, s najjačim udarima vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

“Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu”, dodali su.

I za sutra je izdano narančasto upozorenje za Kvarner i Kvarnerić zbog mjestimice jake, tijekom noći još vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h) te Velebitski kanal zbog jake, mjestimice vrlo jake bure s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h), prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari