OBJAVIO MORH

Video | OBJAVLJEN VIDEO Prvi hrvatski Rafale u akciji! Pogledajte snimke preleta nad Francuskom

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation. Današnjoj svečanoj ceremoniji nazočit će ministar obrane Mario Banožić, admiral Robert Hranj i ministar Tomo Medved

U bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan danas će se održati povijesna, svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske.

Naime, uoči primopredaje aviona Rafale Hrvatskoj, u Francuskoj su pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje, objavio je MORH.

Današnjoj svečanoj ceremoniji nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Riječ je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation.

Ministar obrane Mario Banožić ponosan je jučer izjavio:

“Sutra ćemo imati povijesni dan koji obilježava, prije svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je riječ o resoru obrane – to je pravno preuzimanje prvoga Rafalea, koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj zajedno s ostalih pet početkom drugog kvartala 2024. godine. U konačnici, sutrašnji dan je taj dan kada postajemo vlasnici prvog Rafalea. Ponosan sam što hrvatski piloti već lete u Rafalima u Francuskoj i uspješno svladavaju znanja i vještine”, kazao je Banožić, te istaknuo kako se cijeli projekt odvija planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija sukladno planovima, a paralelno s tim također ide i obuka pilota i zrakoplovnih tehničara u suradnji s francuskim partnerima u projektu, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari