Objavljene su plaće saborskih zastupnika, nisu manje od 13 tisuća kuna: Na samom vrhu iznenađenje!

Treba znati da uz osnovnu plaću zastupnici imaju pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna

Saborski zastupnici u imovinskim karticama navode kolika su im primanja, ali ona se ne ažuriraju redovito, pa ne moraju odgovarati situaciji koja vrijedi u svakom trenutku. Tiče se to i njihovih plaća za rad u Saboru, koje je ekskluzivno dobila na uvid Slobodna Dalmacija.

Prije svega, treba znati da uz osnovnu plaću zastupnici imaju pravo i na mjesečni paušal od 1500 kuna, kao i na naknadu za odvojen život od još tisuću kuna. Dakle, ukupno još 2.500 kuna. Paušal dobivaju svi zastupnici, a naknadu od 1000 kuna dobivaju zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometra od Zagreba. Tumači se kako ona služi za dodatne troškove života na dvije adrese, pa se isplaćuje i samcima. Primaju je tijekom cijele godine, izuzetak su dva mjeseca preko ljeta kad Sabor ne zasjeda.

Nominalno najveću plaću u Saboru ima predsjednik parlamenta Gordan Jandroković. Njemu je u lipnju neto isplaćeno 22.442 kune te još ima 1500 kuna paušala. Pravo na naknadu za odvojen život nema jer je prijavljen u Zagrebu, a Sabor mu ne plaća ni stan ni režije. Josip Đakić drugi je na top listi, a zapravo je najveći kapitalac. Predsjedniku Hvidre koji se nedavno žestoko sukobio s vrhom stranke zbog smjene ministra Tomislava Tolušića, osnovna je plaća 21.950 kuna, a s paušalom i naknadom za odvojeni život mjesečno u novčanik stavi 24.450 kuna.

Ukupno je u lipnju za plaće zastupnika isplaćeno dva milijuna i 226 tisuća kuna te još 68 tisuća kuna za razlike onima koje rade izvan Sabora.

Prosječna saborska plaća bez dodataka iznosi oko 16 tisuća kuna, a nitko ne prima ispod 13.000 kuna. Kompletnu listu donosi Slobodna Dalmacija.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari