GDJE IDE NOVAC...!

Obrtnici će pobjesniti kad ovo vide! Njihovim novcem Obrtnička komora pomogla Počasnom bleiburškom vodu kupiti zemljište u Austriji

Foto: Pixsell

Obrtnici ni ne znaju da su obveznom članarinom pomogli Počasnom bleiburškom vodu kupiti zemljište u Austriji…

Kada ovo vidite, bit će vam potpuno jasno zašto obrtnici traže da članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori, kao i u područnim udruženjima,  bude dobrovoljno a ne obvezno.

Naime, prema sadašnjem zakonu samim otvaranjem obrta automatski postajete član područne obrtničke komore. U našem slučaju to je Obrtnička komora Rijeka sa svojim podsustavima, udruženjima i cehovima. Svim obrtnicima automatski se kvartalno “skida” iznos predviđen za uplatu članarine u komori koju kasnije dijele područna komora, županijska i nacionalna, glomazni sustav ujedinjen u krovnu Hrvatsku obrtničku komoru

I dok mnogi obrtnici strepe nad vlastitom sudbinom koja ih čeka na jesen, zapanjujuće djeluje pogled na tablicu donacija HOK-a (Hrvatska obrtnička komora) podijeljenih u  2019. godini.

DA, DOBRO STE ČULI! Od harača kojeg uberu obrtnicima, oni dijele donacije!

I dok donekle možemo shvatiti humanitarne donacije (donekle, jer obrtnicima ne treba HOK da bi bili humanitarni, mogu i sami svoj novac uplatiti za humanitarne akcije – a mnogi to i čine.)

Neke od uplata na ime donacija su zbilja skandalozne! Pogledajte sami:

Prije desetak dana isti taj Počasni bleiburski vod kupio je dodatno zemljište u Austriji.

Uz postojećih 30.000 kvadratnih metara koje trenutno posjeduje, Počasni bleiburški vod je kupio dodatnih 18.000 kvadrata«, javlja Kleine Zeitung koji je na uvid dobio kupoprodajni ugovor.

Austrijska liberalna parlamentarna stranka Naos oštro je kritizirala prodaju poljoprivrednog zemljišta u druge svrhe. »Ovo je prvoklasni skandal ako se još sad pokušava i službeno odobriti ovu protupravnu prodaju«, rekao je za Kleine Zeitung glasnogovornik Neosa.

Dosadašnji vlasnik zemljišta je listu potvrdio prodaju ali je odbio iznijeti detalje.

Glavni tajnik Počasnog bleiburškog voda Thomas Baumgaertner odbio je listu komentirati vijest o kupnji.

»Ja o tome ne znam ništa. Može biti da se radi o planovima predsjednika voda«, rekao je Baumgaertner koji je dodao kako je i njemu samom »teško doći« do predsjednika Počasnog bleiburškog voda Vice Vukojevića.

Bleiburška komemoracija posljednjih godina izaziva dosta reakcija austrijske javnosti, uglavnom negativnih, a manifestacija se svake godine održava uz sve strože mjere sigurnosti.

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Dopuštenje za održavanje mise su prošle godine uskratile i lokalne crkvene vlasti ali je misa, s obzirom na to da se skup održava na privatnom posjedu, ipak održana.

Zbog komemoracije u Bleiburgu Austrija je promijenila i svoj zakon o zabranjenim simbolima koji je proširen i na oznake iz vremena NDH – njihovo isticanja u Austriji sada je kažnjivo!

Na čelu HOK-a već dulje vrijeme je Dragutin Ranogajec, vlasnik knjigovodstvenog servisa.  Od 1990. godine aktivno je uključen u rad obrtničkih asocijacija na lokalnoj razini, a u razdoblju do 2004. godine obavljao je razne dužnosti u tijelima Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije među kojima i dužnost predsjednika.

Od 2004. do 2011. godine bio je član Upravnog odbora, predsjednik Odbora za gospodarstvo, Odbora za europske integracije te potpredsjednik Odbora za financije Hrvatske obrtničke komore.

Predsjednik Hrvatske obrtnicke komore (HOK) Dragutin Ranogajec.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Počasnom bleiburškom vodu pomaže, ispostavlja se, i Hrvatska obrtnička komora novcem prikupljenim od obaveznih članarina obrtnika od kojih većina, posebno u ovim uvjetima (post)korona-krize, jedva uspijeva održati poslovanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari