KOMENTAR BORISA MIŠEVIĆA

Poduzetnička gerila: Fenomen rođen u koroni koji je tu da ostane

Prije bi ih legitimirala policija nego biste pomislili da zapošljavaju tisuće ljudi.

Dok sjede na klupi i piju pivicu ispred ministarstva nakon pregovora s Vladom, Bujas i Oreščanin vjerojatno najbolje zrcale svu silinu različitosti koja ih, u odnosu na ostale glavne udruge sličnih ciljeva, čini i više nego posebnima. Prije će ih legitimirati policija nego što će netko pomisliti da zastupaju tisuće onih koji pokreću državu, zapošljavaju, pregovaraju s ministrima i svojim inovacijama u biznisu vuku Hrvatsku prema boljem standardu.

Udruga Glas poduzetnika nastala je u nevolji, no polako prerasta u snažan prekretnički fenomen koji bi zbog specifičnih okolnosti nastanka, ali ponajprije zbog ljudi koji formiraju članstvo mogao postati najveći katalizator onoga što Hrvatska nažalost nikada zapravo nije ni doživjela – a to su reforme državne uprave.

Pozavidio bi im i Al Capone

UGP je gerila u pravom smislu riječi. Djeluju izvan uobičajenih standarda. Organizirali su prvi prosvjed poduzetnika u povijesti ove zemlje. Najnovija im je akcija zaštita članstva od pretjerane represije inspektora. Stavljat će naljepnice s natpisom “Ovdje štiti UGP”. Metoda na kojoj bi im pozavidio i Al Capone, ali očito u ovoj državi drukčije ne ide.

UGP zato udara jako, direktno, beskompromisno. Forme djelovanja su im kreativno daleko “izvan kutije”. U formulacijama i sadržaju svojih priopćenja su također bolno konkretni i jednostavni. U nastupima uživo taktički i ciljano koriste rječnik koji je razumljiviji širokoj populaciji.

Ono što je zapravo najveća prednost UGP-a jest to da su oni doista svi odreda mali žilavi poduzetnici, a ne profesionalni članovi nekakvog interesnog udruženja koji rade za plaću. Naravno, odmah želim reći da ovim nimalo ne želim umanjiti pregovaračku snagu i zasluge HUP-a ili HOK-a u ostvarivanju njihovih ciljeva. Poštujem Davora Majetića koji je Vladu puno puta stiskao i dobro igrao, što još uvijek i radi. No činjenica je da UGP igra oštrije, da su drukčiji, da rastu iz dana u dan te da bi upravo zbog tih karakteristika mogli biti ono što će Vladu napokon “bocnuti” na pravo mjesto te ju natjerati da počne procese koji se 20 godina u ovoj državi stalno guraju pod tepih. Vlada ih se sigurno boji i to je dobro.

Ekipa koja ne odustaje

Boji ih se jer predstavljaju okosnicu onoga što jedino ovu državu može povući gore. A to je poduzetništvo koje kreira radna mjesta, ulaže, raste i čini Hrvatsku ljepšim mjestom za život. To su redom mali poduzetnici od kojih su neki po svojim ostvarenjima legendarni. Posao ih je učinio žilavima i čvrstima. Naviknuti su na stalnu borbu. To je ekipa koja ne odustaje lako i prošla je svašta.

Zato vjerujem da će u svojoj misiji pokretanja reformi biti uspješni i ubrzati ono bez čega naša djeca neće živjeti bolje. Korona ih je stvorila, možda i s razlogom. Sudbina nekada kroji čude puteve koje na prvu ne razumijemo. No treba vjerovati i biti uporan. Uz integritet i poštenje takav paket mora biti recept za dugoročni uspjeh. U to sam siguran.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari