"POKAZAO NEPOZNAVANJE"

Obuljen Koržinek napala Škoru: ‘Kada govori o Rijeci i EPK vjerojatno se prisjeća svoje pozicije u komitetu omladine’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Gospodin Škoro još jednom pokazuje posvemašnje nepoznavanje načina financiranja i organiziranja projekta EPK, poručila je ministrica

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek komentirala je izjavu Miroslava Škore koji je u Rijeci izjavio da je otvaranje Europske prijestolnice kulture bio komunistički dernek koji je financiralo Ministarstvo kulture.

”Gospodin Škoro još jednom pokazuje posvemašnje nepoznavanje načina financiranja i organiziranja projekta EPK.

Osamdesetih godina kad je gospodin Škoro bio predsjednik Komisije za kulturu Općinskog komiteta omladine u Osijeku političari su se doista bavili osmišljavanjem, a vjerojatno i cenzuriranjem programa pojedinih kulturnih manifestacija. Vjerojatno gospodin Škoro danas nastupa sjećajući se svoje tadašnje pozicije.

U demokratskoj državi ministri kulture se ne bave odlučivanjem o tome tko će izvoditi kakvu predstavu, tiskati knjigu ili snimati film. O tome odlučuju umjetnički voditelji ili neovisna vijeća i povjerenstva na koja ministri ne mogu i ne trebaju imati utjecaj. Svatko od nas može imati svoje mišljenje o programu Europske prijestolnice kulture. Vlada je osigurala dio sredstva za projekt, ali u osmišljavanju programa grad Rijeka i voditelji projekta bili su potpuno samostalni pa ako gospodin Škoro ili bilo tko drugi ima o programu svoje mišljenje ili komentar, može ga slobodno uputiti na tu adresu.

Pozivam gospodina Škoru i druge članove Domovinskog pokreta da prestanu iznositi neistine o ulozi Ministarstva kulture i da shvate i prihvate da živimo u demokratskoj državi u kojoj je uloga Ministarstva kulture stvarati poticajne uvjete, osiguravati potpore i pomoć promociji i distribuciji hrvatskih  kulturnih sadržaja u zemlji i u svijetu, ulagati u kulturnu baštinu i temeljnu kulturnu infrastrukturu i  poticati umjetničko stvaralaštvo”, poručila je ministrica.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari