medardo

Po Medardu se narednih 40 dana poznaje – čekaju li nas oblaci i sparno vrijeme?

Foto: Ilustracija (Jassmin Šadić)

Ako je vjerovati narodnim kazivanjima, “kakvo vrijeme bude na Medardovo, takvo nas vrijeme očekuje narednih 40 dana”. Ako je suditi prema današnjem vremenu, onima koji željno očekuju ljetno vrijeme, plaže i sunčanje, to baš i ne ide u prilog

Ovo narodno vjerovanje vezuje se uz svetog Medarda, francuskog sveca i zaštitnika meteorologa i poljoprivrednika koji je rođen oko 480. godine u Salencyju u Pikardiji (područje današnje Francuske), a umro je na današnji dan 560. godine u Noyonu.

Prema narodnoj predaji, kada je Bog svecima dijelio zaduženja Medardu je dodijelio da bude odgovoran za kišu, rekavši mu da kada ga ljudi budu ‘prosili’ za kišu, on će im je i dati.

Budući da je Medardo bio star i nagluh, on je čuo ‘kosili’ umjesto ‘prosili’ i poljodjelcima je za vrijeme kosidbe poslao kišu koja je trajala 40 dana. Budući da se u davna vremena kosidba trave obavljala ručno, trajala je oko 40 dana, nakon čega je uslijedila žetva žitarica koja se također obavljala ručno, a dugotrajna obilna kiša ometala je poljodjelce pri obavljanju važnih poslova koji su značili egzistenciju njih i njihovih obitelji.

Velike kosidbe ‘na ruke’ već odavno nema, ali vjerovanje da je Medardo ‘dobar prognostičar’ za naredno razdoblje, još se uvijek zadržalo u narodnim predajama.

Zbog svih ljubitelja visokih temperatura, suhog i pravog ljetnog vremena, nadamo se da je Medardo ove godine pogriješio!

M. B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari