PAZITE NA MALE ČUPAVCE

Od danas dopušteno korištenje pirotehnike: Prijatelji životinja poslali poseban apel

Udruga Prijatelji životinja zamolila je građane da prijavljuju svako korištenje zabranjene pirotehnike

Od danas pa do 1. siječnja dopušteno je korištenje pirotehnike, osim petardi i redenika kategorija F2 i F3, čija je nabava i uporaba potpuno zabranjena. Prijatelji životinja mole građane da ne koriste niti dopuštenu pirotehniku, poput raketa i vatrometa, jer je i takva pirotehnika opasna, uznemiruje ljude i životinje, zagađuje zrak i stvara smeće po ulicama.

Udruga Prijatelji životinja stoga je zamolila građane da prijavljuju svako korištenje zabranjene pirotehnike.

Iz udruge smatraju da je apsurdno dopušteno korištenje ostale pirotehnike od 27. do 30. prosinca jer se tada ništa ne slavi. Njihov je prijedlog da se prodaja ostale pirotehnike iz kategorija F2 i F3 dopusti samo u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a da se njihova uporaba dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, a ne i 27., 28., 29. i 30. prosinca.

‘Boli nas izostanak empatije i nedostatak želje da se zaštite slabiji’

Osvrnuli su se i na slučaj nesretne mačke iz Splita kojoj su nepoznati počinitelji petardom raznijeli dio lica, pa je morala biti eutanazirana.

“Boli nas ta golema razina nerazumijevanja, izostanak empatije i nedostatak želje da se zaštite slabiji. Ne razumijemo otkud toliko zloće i okrutnosti u ljudima. Nije im dosta što uznemiruju djecu, starije i bolesne osobe, divlje i kućne životinje.

Očito im je dosadilo zapaliti petardu i čekati da pukne pa su u taj ionako uznemirujući proces uključili mačku koja se nije mogla obraniti. Moguće je i da im je prišla s povjerenjem ne znajući da će je traženje hrane koštati raznesena lica i izgubljena života.”

Brojni gradovi neće imati vatromet

Dodaju da ljudi koji koriste pirotehniku ne mogu sagledati širu sliku i pokazati brigu za druge jer im je bitnija njihova kratkotrajna zabava.

“Dokle god je korištenje pirotehnike dopušteno, bit će i mrtvih životinja, raznesenih prstiju kao u slučaju 9-godišnjeg dječaka iz Zagreba, izgubljenih očiju i amputiranih šaka. Na sreću, idemo prema točki u kojoj će se skupiti kritična masa i pirotehnika će postati stvar prošlosti i primitivizma.

Zato još jednom pozivamo sve da se suzdrže od korištenja bilo kakvih pirotehničkih sredstava te da pozivom na 112 ili na broj lokalne policijske postaje prijave sve koji i dalje koriste zabranjene petarde i redenike. Takvom prijavom mogu spasiti dijete od stravične ozljede i životinju od smrti”, poručuju Prijatelji životinja.

Pohvaljuju Labin, Rovinj, Poreč, Čazmu, Opatiju, Samobor, Rijeku, Pulu, Cres, Zabok, Sukošan, Lovran, Gornju Stubicu, Novigrad, Dugu Resu, Oroslavje, Varaždin, Osijek i sve druge gradove koji su se odazvali na njihov apel da odbace vatromet za doček Nove godine, kao i trgovine koje iz obzira prema ljudima, životinjama i okolišu neće prodavati nikakvu pirotehniku, prenosi net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari