JESTE LI ZNALI?

Od danas velika promjena na svim bankomatima u Hrvatskoj, tiče se uvođenja eura

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Banke će privremeno za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže

Zbog uvođenja eura od 1. siječnja iduće godine, Hrvatska kreće u postupnu prilagodbu na novu valutu. Bankomati poslovnih banaka najznačajniji su kanal opskrbe gotovinom u kunama u Hrvatskoj i bit će ključni kanal za opskrbu građana euronovčanicama, piše N1.

Bankomati trebaju biti prilagođeni tako da od 1. siječnja isplaćuju isključivo eure, dok su banke do 31. prosinca 2022. dužne osigurati i adekvatnu dostupnost kuna putem bankomatske mreže. Stoga se postupno privremeno gase bankomati tijekom prosinca i početkom siječnja kako bi banke do 15. siječnja 2023. provele prilagodbu bankomatske mreže za isplatu eura.

Privremeno ukidanje naknade za podizanje gotovine

Kako taj proces prilagodbe ne bi negativno utjecao na dostupnost gotovine u kunama do 31. prosinca, odnosno u eurima nakon 1. siječnja, banke će privremeno u razdoblju od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. za građane ukinuti naknade za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže pojedine banke (na bankomatima drugih banaka) u Republici Hrvatskoj.

Tako će se od danas pa do 31. prosinca kune moći podići bez naknade na bilo kojem bankomatu, dok će od 1. do 15. siječnja na bankomatima bez naknade biti moguće podizati eure, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari