OD 1. SIJEČNJA

Video | Od nove godine rastu minimalci, napojnice ćemo plaćati i karticama, žene će duže raditi do mirovine…

Pobjednici porezne reforme su konobari. Uvodi se novi sustav oporezivanja napojnica koji u državne škare ulaze tek kad prijeđu godišnji iznos od 3360 eura, a očekuje se da će veći broj objekata uvesti kartično plaćanje

Veće plaće svima, iako ne osjetno. Više zatvorenih trgovina nedjeljom. Kasnija dob za umirovljenje žena. Ovo su samo su neke od novosti koje stupaju na snagu s prvim danom 2024.

S prvim danom 2024. više nije obavezno dvojno iskazivanje cijena, u kunama i u eurima. Na zagrebačkom adventu rijetki već sad imaju cijene u dvije valute, iako bi trebali. Ali kupci ne mare, tvrde prodavači.

“Sve normalno u eurima ljudi računaju, nitko ništa u kune ne preračunava“, kaže nam Mirko Kesten.
Građani većinom tvrde da su se naviknuli na euro.

“Ja to više ne računam, uglavnom gledam u eurima“, priča nam Mario iz Splita. Susreli smo i Slovenku Lanu pa je pitali za savjet građanima: “Ne preračunavati!“, kaže ona i smije se. Dodaje da joj je trebala godina i pol do dvije da se navikne na novu valutu.

No mogli bismo reći, što nas briga za preračunavanje kad u 2024. svima rastu plaće. Na snagu stupa porezna reforma, koja puno ovisi o tome gdje živite i je li vam bruto plaća viša ili niža od 1300 eura.

Porezni stručnjak RRIF-a, objašnjava: “Većina građana neće uživati tu olakšicu za mirovinsko. Pa opet ovise o tome je li lokalna uprava povećala, povisila ili ostavila iste porezne stope“.

Najviše raste minimalac, 20 posto. Bruto će iznositi 840 eura. Rastu dnevnice na 30 eura. Nagrade radnicima do 250 eura mjesečno neoporezivo. Povećava se naknada za korištenje privatnog automobila s 40 na 50 centi. No poslodavci zapravo ne moraju ništa, sve ovisi o njima hoće li naknade podizati.

Pobjednici porezne reforme su konobari. Uvodi se novi sustav oporezivanja napojnica. U državne škare ulaze tek kad prijeđu godišnji iznos od 3360 eura, a očekuje se da će veći broj objekata uvesti kartično plaćanje.

Jelena Tabak iz Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK ispričala nam je na jednom primjeru kako će to izgledati za građane.

“Dobit će račun na 2.50 kakav je. Na slipu kartičnom će biti naplaćeno tri ili koliko gost poželi. A na kasi će konobar evidentirati tu razliku, evidentirat će je kao napojnicu“, kaže Jelena Tabak.

Iduće godine građani će osjetiti veću razliku zbog neradnih nedjelja, jer je ove godine sustav 16 radnih nedjelja uveden tek 1. srpnja. Pa tako najveći zagrebački šoping centar navodno otvara vrata nedjeljom tek u rujnu. Trgovci su zbog neradnih nedjelja podnijeli ustavnu tužbu. Mirko Budimir, predstavnik malih trgovaca pri HUP-u smatra da procjena nije dobra.

“Procjene su trgovaca da to neće biti dovoljno, bit će prvenstveno problema u sezoni. Razumnim se čini da se broj nedjelja udvostruči dok se ne riješi ustavna tužba“, rekao je Budimir.

Žene od iduće godine rade duže. Trenutačna dob za umirovljenje je 63 godine i 3 mjeseca, a sve do 2030. rast će po tri mjeseca, dok se ne izjednače s muškarcima pa će svi u mirovinu sa 65, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari